Θλίψη για τον θάνατο της 52χρονης καθηγήτριας-Το απίστευτο χρονικό της τραγωδίας

279

Δυσλειτουργίες και παθογένειες στην "καρδιά" του ΕΣΥ, στις καρδιοχειρουργικές κλινικές, αλλά με τον πιο δραματικό τρόπο, ανέδειξε ο θάνατος της 52χρονης Β.Κ., καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, συζύγου του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Ιωάννη Μουρμούρα.

Η άτυχη γυναίκα, η οποία συμμετείχε στο 28ο Διεθνές Συνέδριο Φιλοσοφίας στην Αρχαία Ολυμπία,  κατέρρευσε κατά τη διάρκεια περιπάτου στην Ολυμπία, το  μεσημέρι του Σαββάτου.

Η 52χρονη διαγνώστηκε στο νοσοκομείο του Πύργου με κολποκοιλιακό διαχωρισμό, πολύ σοβαρή και οξεία καρδιολογική πάθηση, που έχρηζε επείγουσας αντιμετώπισης.

Και μόνο η διαδρομή που διένυσε όμως ως ασθενής, όπως αποτυπώνεται από το ασθενοφόρο στον υγειονομικό χάρτη της χώρας, είναι αποκαλυπτική: κατέληξε στο νοσοκομείο Άρτας, κι ενώ βρισκόταν καθ´ οδόν προς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, με κατεπείγουσα διακομιδή από το νοσοκομείο Πύργου!

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου, που απέχει περίπου μιάμιση ώρα από τον Πύργο και διαθέτει Θωρακοχειρουργική κλινική, αδυνατεί να εξυπηρετήσει επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά κι εξυπηρετεί μόνο τακτικά και προγραμματισμένα.

Έτσι διανύθηκε μια διαδρομή με εκατοντάδες χιλιόμετρα, στάσεις σε δυο νοσηλευτικά ιδρύματα, και διαγνώσεις χωρίς... αντίκρισμα, εφόσον στην ασθενή δεν δόθηκε η περίθαλψη και η νοσηλεία που απαιτούσε το επείγον πρόβλημα υγείας που παρουσίασε.

Μια διαδρομή, την οποία δεν αποκλείεται να έχουν διανύσει με τις ίδιες δραματικές συνθήκες και με μοιραία ή όχι κατάληξη, και άλλοι ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα από όλη την Πελοπόννησο προς τα Ιωάννινα ή την Αθήνα εφόσον η Θωρακοχειρουργική κλινική στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου δεν εφημερεύει. 

Το ίδιο καθεστώς, δηλαδή μη εφημέρευσης αλλά εξυπηρέτησης μόνο των τακτικών περιστατικών, ισχύει για τη Θωρακοχειρουργική κλινική του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης. Αντιλαμβάνεται κάποιος την κρισιμότητα τέτοιων καρδιοχειρουργικών συμβάντων στην Κρήτη, για τα οποία δρομολογείται αεροδιακομιδή στην Αθήνα προκειμένου να αντιμετωπιστούν, καθώς και τους κινδύνους που συνεπάγεται η διαχείριση τους.

Αεροδιακομιδή φέρεται να ζήτησε και ο σύζυγος της 52χρονης καθηγήτριας Φιλοσοφίας, ο οποίος ενημερώθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου βρισκόταν για το πρόβλημα υγείας της γυναίκας του.

Σύμφωνα με όσα μετέφεραν οι γιατροί του νοσοκομείου Άρτας στον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), κ. Μιχάλη Γιαννάκο, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Ιωάννης Μουρμούρας, έφθασε οδικώς από τη Θεσσαλονίκη στα Ιωάννινα όπου θα διακομιζόταν και η ασθενής γυναίκα του, κι ενώ είχε ζητήσει να την μεταφέρουν με αεροσκάφος από την Ανδραβίδα στα Ιωάννινα.

Το ασθενοφόρο από τον Πύργο ξεκίνησε για Ιωάννινα περί τις 5.20μμ - στις 2.10μμ είχε δεχθεί την κλήση για το συμβάν στην Ολυμπία και στις 2.30μμ είχε παραλάβει την ασθενή και την μετέφερε στο νοσοκομείο Πύργου.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, και τις συνομιλίες που επικαλείται με το προσωπικό του νοσοκομείου Άρτας, στο ασθενοφόρο την ασθενή δεν συνόδευε ειδικευμένος γιατρός αλλά ειδικευόμενος.

Παρότι αυτό δεν επιτρέπεται καθώς οι ειδικευμένοι είναι υπό εκπαίδευση και ως εκ τούτου δεν μπορούν να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τέτοια περιστατικά. Ελλείψει γιατρών, βεβαίως, στα νοσοκομεία το θέμα είναι να γίνεται η διακομιδή και το αν γίνεται με ειδικευμένο ή ειδικευόμενο γιατρό μικρή σημασία έχει στην καθημερινότητά τους.

Στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων ο σύζυγος της 52χρονης έφθασε γύρω στις 7.30μμ,  και εκεί ενημερώθηκε πως η κατάσταση της είχε επιδεινωθεί και πως το ασθενοφόρο είχε προσεγγίσει το νοσοκομείο Άρτας, οπότε πήγε και ο ίδιος στο νοσοκομείο της Άρτας.

Οι διασώστες και η γιατρός είχαν καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να την κρατήσουν στη ζωή αλλά δεν τα κατάφεραν.

Ο θάνατος της άτυχης γυναίκας διαπιστώθηκε επισήμως στο νοσοκομείο Άρτας στις 8.30 το βράδυ του Σαββάτου. 

Όπως ανέφερε στο ΘΕΜΑ 104,6 o κ. Στέλιος Τσόχατζης, αντιπρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας, εδώ και δύο χρόνια το καρδιοχειρουργικό τμήμα της θωρακοχειρουργικής κλινικής είναι κλειστό λόγω έλλειψης γιατρών. Μάλιστα, έγινε προσπάθεια να λυθεί το πρόβλημα με πρόσληψη…. συμβασιούχου καρδιοχειρουργού.

Οπως επισήμανε μάλιστα, κανένα από τα νοσοκομεία της Αχαΐας δεν έχει καρδιοχειρουργό, με συνέπεια η διακομιδή των καρδιοχειρουργικών περιστατικών όχι μόνο από την Αχαΐα, αλλά από όλη τη Δυτική Ελλάδα (αφού κυρίως στο Πανεπιστημιακό του Ρίου διακομίζονται αρχικά όλα τα σοβαρά περιστατικά από τη Δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου) να αποτελεί μονόδρομο να παραπέμπονται είτε στο Πανεπιστημιακό των Ιωαννίνων είτε στα νοσοκομεία της Αθήνας.