Θρίλερ με το Brexit στις Βρυξέλλες

46
Θρίλερ με το Brexit στις Βρυξέλλες

Σε θρίλερ εξελίσσεται η συνεδρίαση των «27» ηγετών των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες με φόντο την παράταση για το Brexit που ζήτησε η πρωθυπουργός, της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Σύμφωνα με το τελευταίο προσχέδιο συμπερασμάτων της συνεδρίασης «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι έτοιμο να παράσχει παράταση έως τις 7 Μαΐου και καλεί το Ηνωμένο Βασίλειο να συμφωνήσει. Εάν η Βρετανία γνωστοποιήσει μέχρι τις 11 Απριλίου την πρόθεσή του να διεξάγει ευρωεκλογές, τότε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι έτοιμο να επανεξετάσει το θέμα».

Παράλληλα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούν τις δυνατές επιλογές που έχουν σε ό,τι αφορά την αναβολή του Brexit, εξετάζοντας την πιθανότητα να δώσουν παράταση στη Βρετανία μέχρι τις 7 Μαΐου, ενδεχομένως όμως και μέχρι τα τέλη του έτους ή ακόμη και να αφήσουν ανοιχτή την ημερομηνία προς το παρόν, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ήθελε να δοθεί αναβολή μέχρι τις 22 Μαΐου, δηλαδή μία ημέρα πριν ξεκινήσουν οι ευρωεκλογές (23-26 Μαΐου).

Προϋπόθεση για να γίνει κάτι τέτοιο ήταν να εγκρίνει το βρετανικό Κοινοβούλιο τη Συμφωνία Αποχώρησης, την επόμενη εβδομάδα. Όμως η Γαλλία δεν συμφώνησε και πλέον στο τραπέζι συζητείται η ημερομηνία της 7ης Μαΐου.

Άλλοι ηγέτες πρότειναν να αφήσουν ανοιχτή την ημερομηνία ή να δώσουν πολύμηνη παράταση, μέχρι τα τέλη του έτους.

Σημειώνεται ότι προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής για το Brexit, η Τερέζα Μέι δήλωσε πως «είμαι εδώ για να συζητήσω με τους ομολόγους μου το αίτημα για μικρή παράταση έως τον Ιούνιο».

«Μια μικρή παράταση θα δώσει τον χρόνο για να γίνει μια τελική επιλογή», ανέφερε η Τερέζα Μέι. «Είναι σημαντικό το κοινοβούλιο να υλοποιήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και μια μικρή παράταση θα δώσει την ευκαιρία για κάτι τέτοιο. Πραγματικά ελπίζω ότι θα φύγουμε με μια συμφωνία», πρόσθεσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Εξάλλου, κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου αναφορικά με την επιστολή της Τερέζα Μέι στην οποία ζητά μικρή παράταση του Brexit ως τις 30 Ιουνίου, ο Ντόναλντ Τουσκ θεώρησε πιθανό το ενδεχόμενο να δοθεί το «πράσινο φως» υπό μια προϋπόθεση η οποία είναι η υπερψήφιση της παρούσας συμφωνίας από τη βρετανική Βουλή.

Ο Ντόναλντ Τουσκ τόνισε ότι αν οι Βρετανοί βουλευτές ψηφίσουν τελικά υπέρ τότε θα ζητήσει από τους εταίρους του να συνέλθουν ειδικά για το ζήτημα αυτό, την αμέσως επόμενη εβδομάδα της ψηφοφορίας προκειμένου να εγκρίνουν την παράταση.