Θρυαλλίδα ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων το Δημοψήφισμα στα Σκόπια

17
Eπικύρωσαν τη συμφωνία για τα F-16, με κόστος 1,1 δισ. δολάρια

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το δημοψήφισμα για το Μακεδονικό και σε τρεις ημέρες από τώρα θα γνωρίζουμε αν ο λαός της γειτονικής χώρας θα πει «ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών ή θα την απορρίψει με αρνητική ψήφο ή ακόμη και με αποχή από τις κάλπες.

Ενας πολιτικός σεισμός που θα ανατρέψει τα πάντα και με τη μια και με την άλλη επιλογή των κατοίκων της ΠΓΔΜ. Το δείχνουν άλλωστε οι πρόδρομες εξελίξεις στις δύο χώρες.

Μάλιστα, εχθές, για πρώτη φορά, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην WSJ ο κ. Τσίπρας και στην προσπάθεια του να καθησυχάσει τους πάντες και κυρίως τον αμερικανικό παράγοντα που ενδιαφέρεται κυρίως για την κύρωση της συμφωνίας με τα Σκόπια, δήλωσε αποφασισμένος να ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό ο Πάνος Καμμένος.

Σε μία κίνηση, που ανοίγει εκ νέου τη συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε βέβαιος ότι η κυβέρνησή του δεν θα πέσει, ακόμη κι αν άρει την εμπιστοσύνη προς αυτή ο κ. Καμμένος.

Με τη δήλωση αυτή ο πρωθυπουργός, είτε προαναγγέλλει προσπάθεια να επιτύχει μία νέα κοινοβουλευτική συμμαχία, με ανεξάρτητους βουλευτές ή και το Ποτάμι, είτε προκαλεί τον σημερινό εταίρο του να αλλάξει στάση και να μην συνδέσει την καταψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από τους ΑΝΕΛ με αποχώρησή τους από το κυβερνητικό σχήμα.

«Νομίζω πως η κυβέρνησή μου θα επιβιώσει, αλλά δεν ξέρω εάν θα επιβιώσει ο συνασπισμός. Όμως αυτό είναι κάτι που θα αποφασίσει ο εταίρος μου», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Τσίπρα.

Αν μπορεί κανείς να εικάσει, θα κυρωθεί η συμφωνία αλλά οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση. Όμως, τότε τι θα συμβεί; Οι 6 ή 7 βουλευτές που θα ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών θα αντικαταστήσουν και το κόμμα του Καμμένου στην κυβέρνηση; Θα ψηφίσουν π.χ. υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ σε μια ενδεχόμενη πρόταση δυσπιστίας;

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται το Ποτάμι να στηρίξει την κυβέρνηση Τσίπρα.

Επομένως, το πιο πιθανό σενάριο είναι να ψηφιστεί η συμφωνία για το Μακεδονικό και η κυβέρνηση μη έχοντας τη στήριξη των ΑΝΕΛ να καταθέσει την πρόταση και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Μπορεί άραγε αυτές να γίνουν ακόμη και πολύ νωρίτερα από τον Μάιο; Είναι ένα πιθανό σενάριο, ανάλογα με το πότε θα έρθει προς κύρωση η συμφωνία, πότε θα τελειώσουν οι Σκοπιανοί με τις διαδικασίες.

Φαίνεται να έχει δίκιο η Handelsblatt όταν γράφει άρθρο με τίτλο: «Το δημοψήφισμα θα κρίνει το μέλλον του Τσίπρα».

«Η Δύση ελπίζει ότι το τέλος της διένεξης Αθήνας-Σκοπίων για το όνομα θα σταθεροποιήσει την περιοχή. Για έναν από τους παίκτες ωστόσο το δημοψήφισμα μπορεί να αποβεί μοιραίο: για τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα».

Το μήνυμα του Τσίπρα προς τον Καμμένο από τη Νέα Υόρκη δεν έγινε καθόλου τυχαία.

Ο πρωθυπουργός θέλει να θέσει σε ομηρία τους Ανεξάρτητους Ελληνες βάζοντας ως «μάρτυρες» τους Αμερικανούς.

Θέλει να εκθέσει τον Καμμένο αν αυτός γίνει η αιτία για να πέσει η κυβέρνηση και θέλει να τον οδηγήσει σε μια απόφαση να παραμείνει στην κυβέρνηση και να εξαντλήσουν μαζί την τετραετία.

Από την άλλη μια τέτοια επιλογή από τον Καμμένο θα ήταν η οριστική ταφόπλακα στην πολιτική του καριέρα μιας και βασίζει την επιβίωσή του στο «όχι» για το Μακεδονικό.

Εκτός κι αν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει κάνει κάποιο μυστικό deal με τον Τσίπρα για τη διάσωσή του μέσα από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλωστε, το κόμμα του φυλλοροεί και κανείς δεν ξέρει αν τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν κι άλλες αποχωρήσεις.

Πάντως, το μήνυμα από τη Νέα Υόρκη ενδεχομένως να κρύβει τις υπόγειες διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα. Δηλαδή να έχει το Μέγαρο Μαξίμου εξασφαλίσει στήριξη και πέραν της κύρωσης της συμφωνίας και να δείχνει στον Καμμένο την πόρτα της εξόδου.

Το σίγουρο είναι ότι τίποτε δεν θα είναι το ίδιο για καμιά χώρα από την Κυριακή και μετά. Ζάεφ και Τσίπρας υπέγραψαν μια συμφωνία η οποία μπορεί να έχει διαφορετικά αποτελέσματα για τους δύο.

Αν ηττηθεί ο Ζάεφ τότε προφανώς θα πάει σε εκλογές αλλά δεν θα χρειάζεται ο Τσίπρας να πάει αυτός σε πρόωρες κάλπες. Την αποτυχία θα την έχει χρεωθεί ο λαός των Σκοπίων.

Αν νικήσει ο Ζάεφ την Κυριακή θα είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στη χώρα του αλλά θα δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα με ένα πιθανό πολιτικό τέλος για τον φίλο του Αλέξη Τσίπρα.