Tι αναφέρουν τα τελευταία σενάρια για το lockdown: Τι θα γίνει με την Αγορά, τα σχολεία και την απαγόρευση κυκλοφορίας

182
Ανοίγει από σήμερα η Αγορά

Το σχέδιο για σταδιακή χαλάρωση των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού επεξεργάζεται η Κυβέρνηση. Οι πολιτικές και οι υγειονομικές Αρχές μελετούν καθημερινά τα επιδημιολογικά δεδομένα και την Παρασκευή αναμένεται να αποφασίσουν για τα μέτρα.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να αποφασίσουν για το αν θα συνεχιστεί στο σκληρό lockdown στην Αττική και σε άλλες "κόκκινες" περιοχές, αλλά και το τι θα γίνει με λιανεμπόριο και σχολεία.

Βούληση της Κυβέρνησης είναι αυτό το lockdown να είναι και το τελευταίο, ενώ θα υπάρξουν πολύ αυστηρά κριτήρια για τις αποφάσεις που θα λάβουν οι επιστήμονες τις επόμενες ημέρες.

Συγκεκριμένα, ειδικοί της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων αναμένεται να ξεκινήσουν την Τετάρτη να εξετάζουν λεπτομερώς τα δεδομένα για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα.

Την Πέμπτη σε μία πιθανή δεύτερη συνεδρίαση θα υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για να αποφανθούν σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση της Αττικής.

Δύο είναι τα βασικά σενάρια. Το πρώτο θέλει το υφιστάμενο σκληρό lockdown να παραταθεί για μία ή δύο εβδομάδες, προκειμένου να δοθεί χρόνος στο σύστημα υγείας να αποσυμπιεστεί.

Το δεύτερο θέλει τους λοιμωξιολόγους να εισηγούνται στην Κυβέρνηση την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα με επαναλειτουργία του λιανεμπορίου από την ερχόμενη Δευτέρα 1η Μαρτίου μόνο με click away και με χρονικό περιθόριο για τις αγορές.

Αρκετοί επιστήμονες τονίζουν πως μία ενδεχόμενη παράταση μίας ή και δύο εβδομάδων του σκληρού lockdown μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά με δεδομένο πως ήδη είχαμε και ένα τριήμερο οικειοθελούς και αυστηρού εγκλεισμού λόγω της κακοκαιρίας που χτύπησε την Αττική.

Το δεύτερο σενάριο αναφέρει πως από την ερχόμενη εβδομάδα θα μπορούσε να λειτουργήσει το λιανεμπόριο, μόνο με click away και σε δεύτερο χρόνο με click in shop.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το τοπίο δεν έχει αποκρυσταλλωθεί όσον αφορά τα επιμέρους καταστήματα, κομμωτήρια, περιποίηση νυχιών, κ.λ.π. και αυτό γιατί όλοι περιμένουν τις εισηγήσεις των επιστημόνων.
Σχετικά με τα σχολεία, προτεραιότητα θα δοθεί σε νηπιαγωγεία και δημοτικά, αν οι συνθήκες δεν επιτρέψουν το ταυτόχρονο άνοιγμα και των άλλων βαθμίδων, και μία εβδομάδα αργότερα θα ακολουθήσουν γυμνάσια και λύκεια.

Νέος κωδικός SMS για το λιανεμπόριο

Πάντως, το λιανεμπόριο φαίνεται πως αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, κάτι που σημαίνει πως αναζητεί τρόπους προκειμένου αυτό να λειτουργήσει, όχι μόνο γρήγορα, αλλά και με τον πιο ασφαλές τρόπο. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται η δημιουργία ενός νέου πλαισίου εξόδου των πολιτών μόνο για τα ψώνια τους.

Αυτό θα μπορούσε να συμβεί είτε με την προσθήκη ενός νέου κωδικού αποστολής SMS στο 13033, είτε και με την δημιουργία μίας νέας πλατφόρμας, δηλαδή νέο πενταψήφιο αριθμό, την οποία θα χρησιμοποιούν οι πολίτες μόνο για το λιανεμπόριο.

Για το συγκεκριμένο θέμα τοποθετήθηκε και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος την Δευτέρα είπε μάλιστα πως εξετάζονται πάνω από μία επιλογές.

Βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας

Από εκεί και πέρα, δύσκολα θα υπάρξει άρση του απαγορευτικού μετακινήσεων, τόσο για τις 9 το βράδυ τις καθημερινές, όσο και για τις 6 το απόγευμα, όπως ισχύει τα Σαββατοκύριακα.

Τουλάχιστον για την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, καθώς στη συνέχεια το μέτρο θα επανεξεταστεί, ανάλογα με την πορεία που θα έχει η πανδημία στη χώρα.