Τι αναμένεται να ανακοινώσει ο Μητσοτάκης για φόρους, ΦΠΑ, Τουρισμό, εστίαση και εργασία

403

Το κυβερνητικό σχέδιο για τη επανεκκίνηση της οικονομίας και του Τουρισμού θα παρουσιάσει στις 6 το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

To σχέδιο της Κυβέρνησης αφορά τον Τουρισμό, την εστίαση, την εργασία, τον ΦΠΑ και τους φόρους.

Πρόκειται για ένα «συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο», το οποίο στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου χαρακτηρίζουν ως «μπαζούκας πάνω στο τραπέζι» που θα συμβάλει αποτελεσματικά στην αναχαίτιση της ύφεσης που αναμφίβολα θα υπάρξει μέσα στο 2020 και ταυτόχρονα θα θέσει τις βάσεις για μια μεγάλη ανάκαμψη το 2021.

Ο πρωθυπουργός, όπως λένε συνεργάτες του, θα προειδοποιήσει τους πολίτες ότι η φετινή χρονιά θα είναι δύσκολη και για τον Τουρισμό και για την οικονομία, αλλά ταυτόχρονα θα υπογραμμίσει ότι δημιουργούνται οι συνθήκες που θα επιτρέψουν τον επόμενο χρόνο να αναπληρωθούν οι ζημιές και να κερδηθεί το χαμένο έδαφος.

Με βάση τις φειδωλές πληροφορίες που διαρρέουν από το οικονομικό επιτελείο, οι άξονες στους οποίους κινείται το σχέδιο που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός είναι τρεις:

-Πρώτον, μείωση της φορολογίας, όπως η υποχώρηση του ΦΠΑ στην εστίαση, ώστε να γίνει ανταγωνιστικό το τουριστικό προϊόν και να προσελκυσθούν περισσότεροι επισκέπτες και από το εξωτερικό και από το εσωτερικό.

-Δεύτερον, στήριξη της εργασίας για να μην υπάρξουν απολύσεις μέσω προγραμμάτων επιδότησης μέρους της μισθοδοσίας όσων από τους εργαζομένους δεν θα επανέλθουν σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης.

- Τρίτον, ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του μειωμένου τζίρου και να αποφευχθούν «λουκέτα».

Αμέσως μετά το διάγγελμα πρωθυπουργού, τον λόγο θα λάβουν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης και Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, οι οποίοι θα εξειδικεύσουν τα μέτρα.

Οι παρεμβάσεις

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το νέο πακέτο που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει:

1. Πακέτο στήριξης για Τουρισμό και Εστίαση

2. Πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας και των μισθών εποχικών και όσων μπαινοβγαίνουν σε αναστολή ή εκ περιτροπής εργασία

3. Μειώσεις ΦΠΑ από 24% σε 13% για όλη την τουριστική περίοδο σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια και σε σερβιριζόμενα ροφήματα, καφέ, χυμούς, τσάι και μη αλκοολούχα ποτά

4. Μείωση φόρου εισοδήματος ή και ΕΝΦΙΑ από φέτος για όσους εκμισθωτές υπέστησαν μείωση ενοικίου

5. Μείωση της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που θα το επιλέξουν

6. Παράταση ειδικής αποζημίωσης (533-800 ευρώ), μείωση ενοικίου και αναστολής πληρωμής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών για επιχειρήσεις που δεν θα επαναλειτουργήσουν

Ακόμα, η Κυβέρνηση θα εξαγγείλει και νέο γύρο Επιστρεπτέας Προκαταβολής άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ αλλά και μέτρα στήριξης των δανειοληπτών.

Τουρισμός από τα Βαλκάνια

Από εκεί και πέρα, αισιόδοξα, στο μεταξύ ήταν τα μηνύματα που εκπέμφθηκαν από την τηλεδιάσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός με τους ομολόγους τους από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σερβίας.

Η συζήτηση είχε αντικείμενο την ανταλλαγή εμπειριών από την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και την εξεύρεση τρόπων διευκόλυνσης των διασυνοριακών ανταλλαγών,  μετακινήσεων και μεταφορών.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, πρότεινε να ανοίξουν τα σύνορα με την Ελλάδα από την 1η Ιουνίου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε θετικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η χώρα μας αναμένει να επαναρχίσουν το συντομότερο οι επισκέψεις τουριστών από τις βαλκανικές χώρες που επισκέπτονται κάθε χρόνο κυρίως περιοχές της Βόειας Ελλάδας.

Γι΄ αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης τόνισε ότι «και φέτος η Ελλάδα περιμένει τους επισκέπτες από τις βαλκανικές χώρες που μας τιμούν κάθε χρόνο».