Τι απαντά η Τουρκία στο State Department

399
Στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για εξηγήσεις ο Αμερικανός πρέσβης

Για ακόμα μία φορά η Τουρκία διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Αυτή τη φορά η Άγκυρα επιχειρεί να απαντήσει με διαστρέβλωση της πραγματικότητας στην ανακοίνωση του State Department, το οποίο καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας επικαλείται από τη μια τον Χάρτη της Σεβίλλης και από την άλλη κατηγορεί ξανά την Ελλάδα για κλιμάκωση όπως έκανε και με το προκλητικό non paper στο οποίο επιχειρει να εξηγήσει γιατί βγήκε ξανά το «Oruc Reis».

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών έχει ως εξής:

«Οι ΗΠΑ έχουν ήδη ανακοινώσει ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης που αντιπροσωπεύει τους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς Ελλάδας και Κύπρου, δεν έχει κάποια νομική σημασία. Επομένως αποτελεί μια μεγάλη αντίθεση για τις ΗΠΑ να επικρίνουν τις δραστηριοτητες των σεισμικών ερευνών του Oruc Reis που διεξάγονται μέσα στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Αυτή η αντίφαση παρατηρείται και στις δηλώσεις ορισμένων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι αυξανόμενες εντάσεις στο Αιγαίο και την Μεσόγειο Θάλασα δεν οφείλονται στην Τουρκία αλλά στην Κύπρο και την Ελλάδα. Για την ακρίβεια τα βήματα κλιμάκωσης που έκανε η Τουρκία από τις 12 Σεπτεμβρίου έχουν ήδη επισημανθεί από το υπουργείο Εξωτερικών».