Τι αποκάλυψε ο Άδωνις στον Παναγιώτη Τζένο για τον Καρανίκα (ηχητικό)

209

Στη φαρμακευτική κάνναβη, στον Νίκο Καρανίκα, στις ενισχύσεις σε εστίαση και ξενοδοχεία, για το λιανεμπόριο και για το ΕΣΠΑ, μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μίλησε στα «Παραπολιτικά 90.1 Fm» στην εκπομπή «Secret» με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.

Ο υπουργός μεταξύ άλλων, ανέφερε:

Αναφορικά με την επιδότηση της εστίασης

Α. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Σήμερα ξεκινάει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Ανάπτυξης όπου εκεί μπορείς να καταθέσεις τα χαρτιά σου αν έχεις επιχείρηση που έχει κύριο ΚΑΔ εστίασης ή δευτερεύον ΚΑΔ εστίασης. Στην πλατφόρμα αυτή μπορεί να συμμετάσχουν οι εταιρείες εκείνες οι οποίες βάση τζίρου αποδεικνύουν ότι έχουν πτώση μεγαλύτερη του 30% μεταξύ του τζίρου του 2019 και του 2020 και επίσης συμπεριλαμβάνονται αυτόματα και οι επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν το 2020.

Η ιδέα αυτής της πλατφόρμας είναι ότι καταθέτεις την αίτησή σου και εφόσον είσαι επιλέξιμος αυτόματα σου λέει η πλατφόρμα πόσα χρήματα είναι το ανώτατο που δικαιούσαι και εφόσον αποφασίσεις να πάρεις όλο το ποσό ή μέρος του ποσού, και λέω μέρος του ποσού γιατί το ποσό που θα πάρεις θα το δικαιολογήσεις με κατάθεση των αντίστοιχων τιμολογίων αγοράς υλικών για τη λειτουργία της επιχείρησης σου δηλαδή πρώτων υλών.

Είναι για την αγορά πρώτων υλών για τη λειτουργία της επιχείρησης και συνδέεται με την παραμονή των θέσεων εργασίας. Θα πρέπει να καταθέσει τα τιμολόγια μέχρι 31 Δεκεμβρίου, η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή μέχρι 31 Ιουλίου.

Παράλληλα, ανακοινώσαμε ότι 28 με 30 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για τη χρηματοδοτική στήριξη των γυμναστηρίων και των παιδοτόπων, εκεί θα έχουμε στήριξη με έναν εργαζόμενο 4 χιλιάδες € και θα πηγαίνει κλιμακωτά 8 χιλιάδες € -12 χιλιάδες € και με εννέα και πάνω εργαζόμενους 17 χιλιάδες € πάλι είναι επιδοματικού χαρακτήρα και με τον τρόπο αυτό θα ενισχύσουμε τον τρόπο επανέναρξης της δραστηριότητας αυτών των κλάδων.

Για το πρόγραμμα ενίσχυσης του τουρισμού

Α. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Μέσα στην άλλη εβδομάδα θα μπορούμε να κάνουμε ανακοινώσεις, τώρα το εγκρίνουμε από την ευρωπαϊκή επιτροπή δεν μπορώ να δώσω νωρίτερα τις λεπτομέρειες γιατί μπορεί να πω κατι που να μην εγκριθεί.

Αναφορικά με την αγορά του λιανεμπορίου

Α. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Η ΕΣΕΕ αλλά και τα επιμελητήρια μου έκαναν επίσημη
πρόταση να προχωρήσουμε σε ένα αντίστοιχο με την εστίαση πρόγραμμα για κάποιους κλάδους του λιανικού εμπορίου. Οι κλάδοι που έχουν προταθεί από την ΕΣΕΕ είναι ένδυση, υπόδηση και εποχικές επιχειρήσεις, είναι εξ αντικειμένου εκείνες οι επιχειρήσεις που είχαν τη μεγαλύτερη ζημιά κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Το αίτημα αυτό το εξετάζουμε εδώ και αρκετές μέρες στο υπουργείο, δεν θέλω να κάνω ακόμα κάποια ανακοίνωση γιατί για να πω κάτι πρέπει πρώτα να έχω εξασφαλίσει τα χρήματα. Πάντως αντιλαμβάνομαι το λογικό του αιτήματος.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν περιθώρια ενίσχυσης άλλων κλάδων

Α. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Νομίζω ότι έχουμε πλησιάσει τα όριά μας, έχουμε κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια. Πέραν του αν κάποιος με συμπαθεί ή με αντιπαθεί δεν νομίζω ότι αν κάποιος με κρίνει δίκαια θα πει ότι αδιαφόρησα για την οικονομία και τους κλάδους.

Για το ΕΣΠΑ

Α. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Το 2020 η Ελλάδα αναδείχθηκε η πρωταθλήτρια σε απορρόφηση μεταξύ όλων των χωρών της ΕΕ . Οι προβλέψεις ήταν ότι θα ξοδεύαμε περίπου 3 δις και ξοδέψαμε σχεδόν 7, είμαστε πρώτοι με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο. Όταν παρέλαβα την ευθύνη της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης η Ελλάδα βρισκόταν στην 22η θέση σε απορρόφηση στην Ευρωπαϊκής Ε, σήμερα είμαστε στην 3η θέση σε απορρόφηση στην ΕΕ.

Αυτά είναι αποτελέσματα σκληρής δουλειάς και εργατικότητας, όχι δικής μου μόνο αλλά όλων των ανθρώπων του ΕΣΠΑ στο υπουργείο. Αυτή η απορρόφηση έγινε με τους ίδιους υπαλλήλους και τις ίδιες δομές που είχε η προηγούμενη κυβέρνηση. Με τον ίδιο ενθουσιασμό που δουλέψαμε για το τρέχον ΕΣΠΑ δουλεύουμε και με το νέο ΕΣΠΑ όπου και το πρόγραμμα της εστίασης στο νέο ΕΣΠΑ έχει ενταχθεί, και το πρόγραμμα του τουρισμού στο νέο ΕΣΠΑ θα ενταχθεί.

Το προηγούμενο ΕΣΠΑ το ξοδέψαμε όλο, δώσαμε στην ελληνική οικονομία επιπλέον πόρων περίπου 7 δις το 2020 και συμβάλλαμε με αυτό τον τρόπο στην μείωση της ύφεσης. Αν υπολογίσετε πόσες μονάδες του ΑΕΠ είναι τα 7 δις θα δείτε ότι εκεί κρύβεται η επιτυχία να είμαστε στο 8,2 αντί για το 11 -12 που μας υπολογίζανε.

Στο νέο ΕΣΠΑ υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις τα εργαλεία του covid δηλαδή της ταχείας διαδικασίας φυσικά εντός κάποιων ορίων. Άρα με σύνεση και σωφροσύνη και πάντα σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή επιτροπή προχωράμε να εντάξουμε προγράμματα και σε αυτό το νέο ΕΣΠΑ.

Σχετικά με την επικοινωνία του με τον Νίκο Καρανίκα για το θέμα της φαρμακευτικής κάνναβης

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Έχει προκαλέσει πολύ μεγάλη έκπληξη η κίνηση μου, κυρίως έχει προκαλέσει πολύ μεγάλη έκπληξη σε εκείνους που ήθελαν να με παρουσιάσουν κυρίως γιατί τους βόλευε, ότι εγώ είμαι ο Πολάκης της Νέας Δημοκρατίας.

Εγώ σε όλη μου την πολιτική διαδρομή και όλοι οι πολιτικοί μου αντίπαλοι το ξέρουν αυτό δεν έχω διστάσει να δώσω τα εύσημα σε πολιτικό μου αντίπαλο εάν πιστέψω ότι έχει κάνει κάτι καλό για την Ελλάδα.

Όποιος και να ήταν αυτός και όσο σκληρά και να με είχε πολεμήσει στο παρελθόν διότι η πολιτική είναι μια σκυταλοδρομία, ο ένας παίρνει τη σκυτάλη από τον άλλον και όλοι μαζί αγωνιζόμαστε για την επιτυχία της ομάδος που λέγεται ελληνικός λαός. Εάν το μόνο που σε νοιάζει είναι πως θα βάλεις τρικλοποδιά τον προηγούμενο ή στον επόμενο τότε ο ελληνικός λαός χάνει, δεν χάνεις εσύ.

Έτσι έβλεπα την πολιτική και έτσι την βλέπω. Όπως μπορούσα να λέω το 2010 μόνος μου στη Βουλή και να αντιπαρατίθεμαι με τον κ. Καμμένο όταν έλεγε broker τον κ. Παπανδρέου, και θυμίζω ότι ήμουν ο πρώτος βουλευτής που είπα ότι αυτά είναι ανοησίες και συκοφαντίες και τώρα πλήρωσε 50 χιλιάδες στον Αντρίκο για αυτό το λόγο.

Όπως ήμουν ο πρώτος βουλευτής που είπα μπράβο στον Ανδρέα Λοβέρδο για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ έτσι μπορώ να είμαι ο βουλευτής και ο υπουργός που λεει στον κ. Καρανίκα, για το συγκεκριμένο, ότι η πρωτοβουλία του τότε να προκαλέσει με την προηγούμενη Κυβέρνηση την έναρξη της διαδικασίας για την νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα, μπορεί να μην είχε εκτιμηθεί τότε από την Νέα Δημοκρατία με τον τρόπο που έπρεπε αλλά άνοιξε ένα δρόμο που σήμερα εμείς συνεχίζουμε με έναν τρόπο εξαιρετικά πιο τολμηρό το οποίο έτυχε προχθές της πλήρους στήριξης όλων των φορέων που προσκλήθηκαν στη Βουλή και που μίλησαν με εξαιρετικά επαινετικά σχόλια για τη δουλειά που κάναν για να ετοιμάσουν τον νομοσχέδιο και έτυχε της υπερψήφισης όχι μόνο από τη Νέα Δημοκρατία αλλά και από το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ.

Για την φαρμακευτική κάνναβη

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Η φαρμακευτική κάνναβη στην Ελλάδα πέραν της προφανούς ωφέλειας στον ασθενή, τα προϊόντα της φαρμακευτικής κάνναβης δίνονται με δίγραμμη ιατρική συνταγή άρα με εξαιρετικά αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, η φαρμακευτική κάνναβη μπορεί να βελτιώσει πάρα πολύ τη ζωή των ασθενών, κυρίως των καρκινοπαθών
αλλά γενικά και όσους πάσχουν από χρόνιους πόνους αλλά για την ελληνική οικονομία έχει εξαιρετική σημασία διότι αν αυτά τα 100 περίπου σχέδια που έχουν πάρει άδεια για την παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα προχωρήσουν και ξεκινήσουν να παράγουν και να εξάγουν αυτό σημαίνει ένα συνολικό όφελος επενδυτικό για την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια που ξεπερνάει τα 4 δις €. Εγώ ως υπουργός Ανάπτυξης μπορώ να αδιαφορήσω για έναν κλάδο που μπορεί να φέρει πρόσθετα στην ελληνική οικονομία 3 με 4 δις τα επόμενα χρόνια;

Αναφορικά με τη διαφωνία του Μάκη Βορίδη για την φαρμακευτική κάνναβη

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ο κ.Βορίδης έχει εκφράσει τις ιδεολογικές του διαφωνίες που για μένα είναι απολύτως σεβαστές αλλά και αυτός ως μέλος της κυβερνήσεως στηρίζει, όπως είπε, τις συλλογικές αποφάσεις.

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι εγώ προσωπικά πλην φυσικά αυτών των σκευωρών από το ΣΥΡΙΖΑ που προσπάθησαν να μας κλείσουν φυλακή για τη Novartis που με αυτούς έχουμε ανοιχτούς λογαριασμούς στη Δικαιοσύνη και αναμένουμε τις αποφάσεις του ειδικού δικαστηρίου, πλην αυτών που πλέον η σύγκρουση είναι προσωπική λόγω της σκευωρίας με όλους τους άλλους εγώ δεν θέλω να αισθάνομαι εχθρός θέλω να αισθάνομαι πολιτικός αντίπαλος. Στη δημοκρατία πολιτικοί αντίπαλοι βεβαίως και πρέπει να είμαστε γιατί δεν θα εξαφανίσουμε τις ιδεολογικές μας διαφορές αλλά δεν είμαστε εχθροί.