Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα για την ταχύτητα πληκτρολόγησης στο κινητό

339
Τι αποκαλύπτει έρευνα για την ταχύτητα πληκτρολόγησης στο κινητό

Μικραίνει συνεχώς η «ψαλίδα» στην ταχύτητα πληκτρολόγησης μεταξύ του «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου και του πληκτρολογίου υπολογιστή, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα.

Η νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι οι νέοι πληκτρολογούν αρκετά πιο γρήγορα σε σχέση με τη γενιά των γονιών τους.

Η συγκριτική μελέτη από τα πανεπιστήμια Άαλτο Φινλανδίας, Κέιμπριτζ Βρετανίας και ΕΤΗ Ελβετίας σε περισσότερους από 37.000 χρήστες διαφόρων ηλικιών από 160 χώρες, οι οποίοι κλήθηκαν να πληκτρολογήσουν τόσο σε κινητά όσο και υπολογιστές, παρουσιάστηκε στο 21ο Διεθνές Συνέδριο για την Αλληλεπίδραση Ανθρώπων-Υπολογιστών με Κινητές Συσκευές (MobileHCI) στην Ταϊβάν.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι γράφουν στην οθόνη αφής του κινητού τηλεφώνου τους με δύο δάχτυλα, κατά μέσο όρο επιτυγχάνουν ταχύτητα 38 λέξεων το λεπτό, η οποία είναι μόνο 25% πιο αργή από τη μέση ταχύτητα στο φυσικό πληκτρολόγιο ενός υπολογιστή.

Οι ερευνητές προβλέπουν ότι όσο οι άνθρωποι γράφουν ολοένα πιο αραιά σε φυσικά πληκτρολόγια και ολοένα συχνότερα σε εικονικά πληκτρολόγια οθονών, τόσο θα κλείνει η «ψαλίδα» στην ταχύτητα πληκτρολόγησης.

Το ρεκόρ ταχύτητας σε πληκτρολόγιο οθόνης στη μελέτη πέτυχε κάποιος χρήστης, ο οποίος έγραψε με την εντυπωσιακή ταχύτητα των 85 λέξεων το λεπτό, την οποία ελάχιστοι άνθρωποι μπορούν να πετύχουν ακόμη και σε φυσικό πληκτρολόγιο.

Είναι αξιοσημείωτο ότι κατά μέσο όρο οι συμμετέχοντες στην έρευνα ανέφεραν ότι αφιέρωναν περίπου έξι ώρες τη μέρα στην κινητή συσκευή τους (τηλέφωνο ή ταμπλέτα). 

Με τόσο χρόνο σε μία οθόνη, είναι αναμενόμενο ότι ο χρήστης σταδιακά βελτιώνει την ταχύτητα πληκτρολόγησης του.