Τι περιμένει η ελληνική πλευρά από τη συνάντηση με τον Μακρόν

333

Σε μία φορτισμένη διπλωματικά περίοδο σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή, η Κυβέρνηση συνεχίζει τις στρατηγικές κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα αναπτύσσοντας συμμαχίες με παραδοσιακούς συμμάχους.

Η επερχόμενη συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο Πρόεδρο Μανουέλ Μακρόν την Τετάρτη στο Παρίσι αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην παρούσα χρονική συγκυρία που οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικα και η προκλητικότητα της Άγκυρας βρίσκονται ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα.

Πολύ πρόσφατα, η γαλλική πλευρά έστειλε αυστηρά μηνύματα στην Άγκυρα. Ο κ. Μακρόν σε αυστηρό τόνο δήλωσε από τη Μάλτα ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες στην οικονομική ζώνη της Κύπρου, ενώ επανειλημμένα έχει απευθύνει αυστηρές προειδοποιήσεις προς τη γείτονα για την εν γένει στάση της τόσο απέναντι στην Ελλάδα, όσο και απέναντι στην Ευρώπη.

Λίγο πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβει στο αεροπλάνο για τη γαλλική πρωτεύουσα, ο Γάλλος Υποικ παρενέβη στην Καθημερινή λέγοντας ότι ουδεμία απειλή κατά της κυπριακής και της ελληνικής κυριαρχίας θα γίνει αποδεκτή, ενώ επεσήμανε ότι «Τόσο η Γαλλία, όσο και η Ε.Ε. στο σύνολό της έχουν σθεναρά υποστηρίξει την Αθήνα και τη Λευκωσία έναντι αυτών των απειλών», επεσήμανε.

Εκτός από την Τουρκία, στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη-Μακρόν βρίσκονται τα θέματα της οικονομίας. Αν και η ελληνική πλευρά κρατά χαμηλούς τόνους για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, εντούτοις οι διεθνείς επαφές του Πρωθυπουργού συνιστούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να υπηρετήσουν την εθνική αυτή στρατηγική.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα προσδοκά στο επενδυτικό ενδιαφέρον του Παρισιού για τη χώρα μας, ενώ τα θέματα των εξοπλιστικών και της περαιτέρω αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών αναμένεται να συζητηθούν.