Τι σημαίνει η επίθεση Ντόναλντ Τουσκ στον Εμμάνουελ Μακρόν

472

Ο απερχόμενος Πολωνός πρόεδρος του Ευρωπαικου Συμβουλίου, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο πολιτικής αντιπαράθεσης στους κόλπους της Ένωσης.

«Η επιδίωξη συνεργασίας με τη Ρωσία δεν είναι στρατηγικός στόχος αγαπητέ Εμμανουελ αλλά στρατηγικό πρόβλημα». Αυτο μεταξύ άλλων δηλώσε ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαικου Συμβουλίου Πολωνός τέως πρωθυπουργος Ντόναλντ Τουσκ, οποίος στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ήταν δυναμικό μέλος του ελεύθερου συνδικάτου Αλληλεγγύη.

Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Σε λίγες μέρες δε, ο Πολωνός πολιτικός θα αναλάβει και την προεδρία του Ευρωπαικου Λαϊκού Κόμματος, η Γενική Συνέλευση του οποίου πραγματοποιείται στο Ζαγκρεμπ της Κροατιας.

Αυτο σημαίνει ότι οι σχέσεις του ΕΛΚ με τον Γάλλο πρόεδρο προφανώς δε και με την πολιτική ομάδα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στην οποιαν έχει ενταχθεί το κόμμα του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα είναι μάλλον συννεφιασμένες, γεγονός που δεν προοιωνίζει κάτι θετικό για το πολιτικο γιγνεσθαι τηςΕνωσης στη παρούσα φάση των γεωπολιτικών εξελίξεων.

Ο Ντόναλντ Τασκ έχει ξεκάθαρες θέσεις και αντιλήψεις για τη Ρωσία και τον ρόλο της στη Ευρώπη και δεν νομίζουμε ότι θα βάλει νερό στο κρασί του ακολουθώντας γαλλικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή. Απο την άλλη πλευρά, από όσα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ο Πολωνός πολιτικός δεν κρύβει τον προβληματισμό του και για την ναπολεόντεια, όπως λέει, αντίληψη που έχει ο Εμμ. Μακρον για το μέλλον της Ευρώπης.

Αντιληψη που ως φαίνεται δεν συμμερίζονται και οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκρατες, οι οποίοι στηρίζουν τον Ντόναλντ Τουσκ Υπό παρόμοιες συνθήκες, η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή που αναλαμβάνει καθήκοντα από την 1η Δεκεμβρίου, πέρα από το BREXIT, θα έχει να αντιμετωπίσει και μια ρευστή ιδεολογική πλέον κατασταση στους κόλπους της Ένωσης, η οποία ετσι κι αλλιως, καλείται να χαράξει τις δικές της γεωπολιτικές επιλογές, σε μια περίοδο όπου ο υπερατλαντικός σύμμαχος λαϊκίζει και περί αλλά τυρβάζει.

Απο την άλλη πλευρά τα εύσημα που ο Αμερικανός πρόεδρος απένειμε στον Τούρκο ομόλογο του, δημιουργουν πολλά ερωτηματικά ως προς το τι πραγματικά ειπώθηκα μεταξύ των δυο ανδρών για την ΕΕ και τις προοπτικες της σε συνάρτηση με την μεταναστευτική καταιγίδα.

Έρχονται ετσι ενδιαφέρουσες αλλά και κρίσιμες ημέρες στο προσκήνιο, που απομένει να δούμε ποσό ενδιαφέρουν τους καθ’ημας ειδήμονες.