Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λιβύη

162
Τη Λιβύη θα επισκεφθεί σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Τη Λιβύη θα επισκεφθεί σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Λιβύη ανοίγει νέα σελίδα στις σχέσεις της Αθήνας με την Τρίπολη. Η επίσκεψη σηματοδοτεί την επανεκκίνηση των «παγωμένων» σχέσεων με τη γειτονική χώρα αλλά και την σαφή «διατύπωση» της ελληνικής θέσης για την «επόμενη μέρα» του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου.

Η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να επισκεφτεί στην παρούσα φάση την Λιβύη δείχνει ότι προτεραιότητα της Αθήνας είναι να πιάσει εκ νέου το νήμα των διπλωματικών επαφών με το σημερινό κυβερνητικό σχήμα που έχει την «σφραγίδα» της νομιμοποίησης της ευρωπαϊκής και διεθνούς κοινότητας.

Με την άφιξη του Πρωθυπουργού στην γειτονική χώρα θα επαναλειτουργήσει η ελληνική Πρεσβεία στην Τρίπολη και επιβεβαιώνει την αλλαγή «σελίδας» στις σχέσεις των δύο χωρών.

Η Αθήνα έχει άλλωστε διαμηνύσει ότι στηρίζει τη νέα Κυβέρνηση και είναι έτοιμη να στηρίξει την προσπάθειά της να οδηγήσει τη χώρα σε αξιόπιστες και συμπεριληπτικές εκλογές, και, κατά συνέπεια, στην πολιτική ομαλότητα και την ανασυγκρότηση. Έχει επίσης υπογραμμίσει ότι η επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη και η επανασύσταση του Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη θα συμβάλουν σημαντικά στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς -ιδίως μάλιστα στην ενέργεια, τις κατασκευές, την ασφάλεια- με σημαντικές προοπτικές στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις.

«Προσβλέπουμε στο ότι η νέα αυτή σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών θα γραφτεί πάνω στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και της καλής πίστης. Είναι σημαντικό για τη Λιβύη, στη νέα αυτή εποχή, να απαλλαγεί από βαρίδια που την τραβούν προς τα κάτω, όπως η παρουσία ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων στο έδαφός της. Αλλά και από κείμενα που είναι και ανυπόστατα και παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο», εξηγεί η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη λίγο πριν την αναχώρηση της ελληνικής αποστολής για την Τρίπολη.

Η Αριστοτελία Πελώνη με την δήλωσή της θέλησε επίσης να επισημάνει -και όχι τυχαία- σε όλους τους τόνους ότι η ετοιμότητα της Ελλάδας να στηρίξει τη Λιβύη και τους Λίβυους με όλους τους τρόπους, αφορά «τόσο στο διμερές όσο και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο». Και συμπλήρωσε αποσαφηνίζοντας την στάση της Αθήνας με την φράση ότι: «Ο Πρωθυπουργός θα θέσει όλες τις ελληνικές θέσεις, όπως τις θέτει πάντα στους συνομιλητές του. Θα έλεγα να κάνετε λίγη υπομονή, για να δείτε και τ’ αποτελέσματα».

Το πρώτο ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι νωρίς το απόγευμα (16:25 ώρα Ελλάδος) με τον Πρωθυπουργό της Μεταβατικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNU), Abdul Hamid Dbeibeh- την ίδια ώρα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα έχει συνάντηση με την ομόλογο του Najla al-Mangoush.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών και ακολούθως οι δύο ηγέτες θα προχωρήσουν σε δηλώσεις στον Τύπο. Στις 6 το απόγευμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Mohamed al-Menfi-πρόκειται για τον πρεσβευτή της Λιβύης στην Αθήνα όταν ξέσπασε η κρίση του τουρκολιβυκού μνημονίου. Απελάθηκε αλλά η οικογένειά του παρέμεινε στην Ελλάδα όπου και την επισκεπτόταν.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες. Ακόμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Ελληνική Πρεσβεία στη Λιβύη.