Τι συζήτησε ο Μητσοτάκης με τον υπουργό Επικρατείας της Σαουδικής Αραβίας

548
Συνάντηση Μητσοτάκη με τον υπουργό Επικρατείας της Σαουδικής Αραβίας

Με υπουργό Επικρατείας της Σαουδικής Αραβίας, Άντελ αλ-Τζουμπέιρ (Adel al-Jubeir), συναντήθηκε νωρίτερα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Σαουδάραβας υπουργός Επικρατείας μετέφερε την πρόσκληση του Βασιλιά Salman bin Abdulaziz Al Saud προς τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους, η οποία έγινε αποδεκτή.

Ο Adel al-Jubeir υπογράμμισε σε συνέντευξή του τη δυνατότητα σημαντικής αύξησης των οικονομικών και επενδυτικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Σαουδικής Αραβίας.

«Είμαστε γείτονες, έχουμε εξαιρετικές πολιτικές σχέσεις, αλλά πιστεύω ότι το μέγεθος των επενδυτικών και εμπορικών σχέσεων δεν ανταποκρίνεται στην εγγύτητα των σχέσεων των δύο χωρών και θεωρώ σημαντικό να αυξήσουμε τις διμερείς επαφές και να εξετάσουμε τις ευκαιρίες για συνεργασία που υπάρχουν», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας της Σαουδικής Αραβίας.

«Οι ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στη Σαουδική Αραβία σε διάφορους τομείς και αντίστοιχα οι δικές μας επιχειρήσεις στην Ελλάδα και θέλουμε να δούμε πώς μπορούμε να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε αυτή τη σχέση», πρόσθεσε ο Σαουδάραβας υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε ότι «υπάρχει τεράστια δυνατότητα στον τουρισμό, τον πολιτισμό, τις αρχαιότητες, στην αμυντική βιομηχανία, την ενέργεια, τη ναυτιλία».

Όπως σημείωσε ο ίδιος, Ελλάδα και Σαουδική Αραβία βλέπουν τις προκλήσεις στην περιοχή με παρόμοιο τρόπο «και είναι ώρα να ενεργοποιήσουμε αυτή την πολύ ζεστή και φιλική σχέση». «Θέλουμε και οι δύο να βρεθεί λύση στο Συριακό, θέλουμε να υπάρξει λύση στη διαμάχη Ισραήλ - Παλαιστίνης, στο Λίβανο, να περιορίσουμε τη Χεζμπολάχ, τη ριζοσπαστικοποίηση, το Ισλαμικό Κράτος, είμαστε αντίθετοι στην προσπάθεια εμπλοκής του Ιράν στις υποθέσεις των άλλων χωρών της περιοχής. Σε όλα αυτά τα θέματα οι απόψεις των δύο χώρων ευθυγραμμίζονται. Θέλουμε να ενισχύσουμε το εμπόριο και τις επενδύσεις, τη στρατιωτική μας συνεργασία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως θύμισε άλλωστε, οι σχέσεις της Ελλάδος με τον αραβικό κόσμο πηγαίνει πίσω χιλιάδες χρόνια.

«Ήταν ο αραβικοισλαμικός πολιτισμός που διαφύλαξε τον Αριστοτέλη, τον Πλάτωνα και το Σωκράτη και τα πέρασε στο σύγχρονο Δυτικό κόσμο», συμπλήρωσε ο Άντελ αλ-Τζουμπέιρ.