Τι συζήτησε ο Μητσοτάκης με τον Ζάεφ (Video&Photos)

166
Τι συζήτησε ο Μητσοτάκης με τον Ζάεφ

Με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, συναντήθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η συνάντηση έγινε στη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο του Thessaloniki Summit 2019 και διήρκεσε περίπου 40 λεπτά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ζόραν Ζάεφ

Πρώτος στην αίθουσα της συνάντησης έφτασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αμέσως μετά έφτασε ο Ζόραν Ζάεφ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Ζόραν Ζάεφ κάλεσε τον Ελληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί τα Σκόπια μέχρι τα τέλη του χρόνου.

Στη συνάντηση, από ελληνικής πλευράς, μετείχαν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει κάτι στον Ζόραν Ζάεφ

Μητσοτάκης σε Ζάεφ: Η εφαρμογή της Συμφωνίας είναι προϋπόθεση για ένταξη στην Ε.Ε.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα πρόσφατα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης-18ης Οκτωβρίου, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να επιβεβαιώνει τη διαχρονική στάση της χώρας μας υπέρ της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία θα συμβάλλει στην διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή.

Ακόμα, ανέφερε ότι η Ελλάδα διαδραμάτισε και θα συνεχίζει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο προς κάθε κατεύθυνση για τη διασφάλιση αυτής της πορείας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επανέλαβε την κριτική του στη Συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε όμως ότι από τη στιγμή που δεσμεύει τις δύο χώρες, είναι προυπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία, πρέπει να εφαρμοστεί και να αποφευχθούν ενέργειες που συντηρούν την ένταση.

Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν πως η εμπέδωση των σχέσεων καλής γειτονίας καθώς και η περιφερειακή συνεργασία παραμένουν ουσιώδη κριτήρια για όλα τα στάδια της ενταξιακής διαδικασίας, αλλά και για την ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων.

Τέλος, οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ζόραν Ζάεφ εξέφρασαν την αμοιβαία τους βούληση για ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και για την υλοποίηση έργων που θα διευκολύνουν την συνδεσιμότητα στην περιοχή μας, προς όφελος του διμερούς εμπορίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπροστά από τον Ζόραν Ζάεφ

Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντησε τον Ζόραν Ζάεφ, ως πρωθυπουργός. Οι δύο τους είχαν συναντηθεί τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η σημερινή συνάντηση έγινε μετά το ευρωπαϊκό μπλόκο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια, που είχαν ως επακόλουθο την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη γειτονική χώρα.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ζόραν Ζάεφ στη συνάντηση

Το μεσημέρι, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ζόραν Ζάεφ, παρουσιάστηκε το επίσημο σήμα για τα μακεδονικά προϊόντα.

Ο Ζόραν Ζάεφ βάζει καφέ

«Είχα δεσμευθεί ότι θα αντιμετωπίσουμε τις αρνητικές συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών, υποστηρίζοντας τους επαγγελματικούς φορείς της Βορείου Ελλάδος ώστε να κατοχυρώσουν μία ενιαία συλλογική ταυτότητα, η οποία θα ξεχωρίζει τα προϊόντα τα οποία θα παράγονται από εδώ και στο εξής στη μακεδονική γη. Είμαι σίγουρος ότι είναι ένα σήμα το οποίο θα αγκαλιαστεί από όλους τους παραγωγούς της Μακεδονίας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.