Τι συζητήθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

187
Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Περιορισμένη διαχείριση θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις Εθνικές Εκλογές, ζήτησαν από την Κυβέρνηση οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα, επιδιώκοντας συναινέσεις.

Ωστόσο, ο Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε πως «δεν είμαστε υπηρεσιακή Κυβέρνηση» και «δεν θα παραιτηθούμε από την υπευθυνότητά μας να προχωρούμε».

Κύριο αντικείμενο του Συμβουλίου αποτέλεσε η ενημέρωση και η συζήτηση για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, υπό το πρίσμα και της πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Τουρκία, ενώ συζητήθηκαν ακόμα οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με επίκεντρο το Brexit, οι ελληνοαλβανικές σχέσεις καθώς και άλλες τρέχουσες εξελίξεις.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, τόνισε για τα ελληνοτουρκικά πως «πρέπει να αντιμετωπίζονται με σταθερές θέσεις, καλή προετοιμασία επιχειρημάτων και σεβασμό του διεθνούς δικαίου», σημειώνοντας ότι η Άγκυρα συνεχίζει να καλλιεργεί την ένταση με μπαράζ παραβιάσεων και προκλητικών ενεργειών.

Υπογράμμισε πως δεν πρέπει να αναληφθούν μείζονες πρωτοβουλίες από την παρούσα Κυβέρνηση, οι οποίες θα δεσμεύσουν επόμενες κυβερνήσεις, μιας και το 2019 είναι προεκλογική χρονιά. Δεν έκρυψε, επίσης, τον προβληματισμό του για την συζήτηση Ερντογάν-Τσίπρα, γιατί «δεν έχουμε πλήρη γνώση των όσων είπαν».

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, ζήτησε ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών να αποφύγουν να δεσμεύσουν την χώρα σε σοβαρά θέματα εξωτερικής πολιτικής για τους επόμενους 4-5 μήνες.

Παράλληλα, ο βουλευτής της ΔΗΣΥ είπε πως προβληματίζουν οι δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, για συνοριακά θέματα.

Ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι τόνισε πως πρέπει να μείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας στα ελληνοτουρκικά και να είμαστε πάντα σε εγρήγορση… με ευρωπαϊκή “ομπρέλα”.

Σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών ζήτησε ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων.

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε πως η Ένωση Κεντρώων δεν αναγνωρίζει καμία ονομασία και θα ζητήσει δημοψήφισμα από τη νέα Κυβέρνηση.