Τι θα αποφασίσει σήμερα το Eurogroup - Tα τέσσερα σενάρια

355

Συμβιβασμό για την εξεύρεση μιας κοινής λύσης που θα βοηθήσει την Ευρώπη να κάνει το επόμενο ασφαλές βήμα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας αναζητεί το σημερινό Eurogroup.

Οι σχετικές διαβουλεύσεις συνεχίζονταν με εντατικούς ρυθμούς τις τελευταίες μέρες ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών και τα κράτη μέλη, με τα σενάρια που βρίσκονταν στο τραπέζι να είναι τέσσερα: μια μορφή δανεισμού από τον ESM, η περαιτέρω χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η έκδοση ενός κοινού χρεογράφου από ένα θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μία ενδιάμεση πρόταση για ένα προσωρινό κοινό ταμείο διάσωσης, προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις άλλων χωρών για την έκδοση κοινού χρεογράφου.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταικούρας σε σημερινή του παρέμβαση στην Καθημερινή έδωσε το στίγμα των στόχων της ελληνικής κυβέρνησης, λειτουργώντας πάντως σε μια λογική ευρωπαϊκή που θα έχει όφελος για όλα τα κράτη μέλη.

Μίλησε δηλαδή για την ανάγκη λήψης αποφάσεων «που θα πρέπει αφενός να εμφορούνται από την αξία της αλληλεγγύης, που αποτελεί την απαρχή της ευρωπαϊκής ιδέας και τη βάση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, και αφετέρου να μην είναι κατώτερες των περιστάσεων, ούτε να δείχνουν ατολμία και απροθυμία».

Κι όλα αυτά διαδραματίζονται στη σκιά της πρόσφατης πρότασης που κατέθεσαν εννέα Ευρωπαίοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου και του Κυριάκου Μητσοτάκη για την έκδοση ενός κοινού ομολόγου ως απάντηση στην κρίση. Την θέση αυτή υποδέχθηκαν θετικά και άλλοι κορυφαίοι ευρωπαίοι παράγοντες με μεγάλη επιρροή στη λήψη αποφάσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Σταικούρα, «η αμοιβαιοποίηση χρέους, για να ξεπεραστούν η πανδημία και οι επιπτώσεις της, αποτελεί δείγμα κοινής ισχύος και επιβεβλημένης αλληλεγγύης μεταξύ ισότιμων εταίρων».

Στην αντίπερα όχθη, η Γερμανία και άλλες φιλικές σε εκείνη χώρες διετύπωσαν μια διαφορετική άποψη και ανέγειραν ενστάσεις γι’ αυτό. Την ίδια ώρα, Ιταλία και Ισπανία έρχονται στη συζήτηση με σθεναρή στάση και με δεδομένο ότι επλήγησαν πάρα πολύ από την εξέλιξη της πανδημίας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup είναι ιδιαίτερης σημασίας και θα καθορίσει πολλά για το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον. Οι πολίτες ζητούν ενότητα.