Τι ζητά η ΕΛ.ΑΣ από την Προανακριτική Επιτροπή για τους προστατευόμενους μάρτυρες

309
ΕΛ.ΑΣ: Αναζητούμε «Κελέση» και «Σαράφη»

Ερωτήματα στην Προανακριτική Επιτροπή, που ερευνά τη «σκευωρία Novartis», θέτει με νέα επιστολή του, το Τμήμα της ΕΛ.ΑΣ που είναι αρμόδιο για τους Μάρτυρες Δημοσίου Συμφέροντος, που τελούν υπό ανωνυμία.

Η Αστυνομία προχώρησε σε αυτή την κίνηση προκειμένου να χειριστεί με καθόλα νόμιμο τρόπο την υπόθεση, μετά την έκδοση από την επιτροπής του κοινοβουλίου το σχετικό ένταλμα.

Ειδικότερα, το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής ζητά από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής γραπτές οδηγίες για την εκτέλεση του εντάλματος βίαιης προσαγωγής των προστατευόμενων μαρτύρων.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις, λόγω της πολιτικής αντιπαράθεσης για τη νομιμότητα του εντάλματος, αλλά και εξαιτίας της άποψης, που έχει ειπωθεί από ορισμένους ότι η αστυνομία οφείλει να προσαγάγει βιαίως τους προστατευόμενους μάρτυρες, παρά το γεγονός ότι νομικά κάτι τέτοιο αμφισβητείται σφοδρά, με δεδομένο ότι η αρμόδια εισαγγελέας που έχει παράσχει την προστασία της ανωνυμίας δεν έχει άρει αυτό το καθεστώς αυτό.

Ακόμα, πληροφορίες αναφέρουν ότι στις σχετικές επιστολές του Τμήματος Προστασίας Μαρτύρων ζητούνται απαντήσεις και διευκρινίσεις επί συγκεκριμένων «τεχνικών», τρόπο τινά, θεμάτων, που μπορεί να προκύψουν από αυτή τη διαδικασία.

Νομικοί κύκλοι έλεγαν ότι τα θέματα που έχουν προκύψει είναι νομικής φύσεως και δεν έχουν εύκολες απαντήσεις, άρα δεν είναι θέμα της αστυνομίας, αλλά των δικαστικών Αρχών, που λαμβάνουν τις σχετικές αποφάσεις.

Υπό αυτή την έννοια, δεν είναι θέμα των αστυνομικών αρχών, αλλά να διευκρινίσουν οι δικαστικές αρχές πώς πρέπει να γίνει ο χειρισμός και βεβαίως δεν τίθεται θέμα μη εφαρμογής του νόμου από τους αστυνομικούς. Και προς τούτο ζητούνται αυτές οι γραπτές οδηγίες, ώστε να υπάρχει σαφές πλαίσιο με κάθε νόμιμο τρόπο.