Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Αναστασιάδη για τις τουρκικές προκλήσεις

159

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Αναστασιάδης συνομίλησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή, με αιχμή την τουρκική προκλητικότητα και τον συντονισμό τους ενόψει και των τηλεδιασκέψεων που θα έχουν αμφότεροι τις επόμενες ώρες, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, κ. Josep Borrell.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και η τουρκική προκλητικότητα, η οποία έχει ξεπεράσει πλέον τα όρια, μέσω  αλλεπάλληλων δηλώσεων της τουρκικής ηγεσίας της, αλλά και με έντονη παρουσία στα θαλάσσια ύδατα ανάμεσα σε Κρήτη και Λιβύη.

Η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί τόσο με παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου ελλαδικού χώρου, όσο και με εμπρηστικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, του υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, την ίδια στιγμή που παρελαύνει στην ανατολική Μεσόγειο, αφήνοντας τις τουρκικές φρεγάτες να αλωνίζουν στα ανοιχτά.

Όλα αυτά, την ίδια στιγμή που η Ελλάδα, ύστερα από τη συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ, ετοιμάζεται για την καθοριστική επαφή με την Αίγυπτο, καθώς ο Νίκος Δένδιας στις 18 Ιουνίου θα ταξιδέψει στο Κάιρο, ενώ δύο ημέρες νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στο Ισραήλ.