Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Μακρόν: Επί τάπητος οι τουρκικές προκλήσεις

269

Έντονη διπλωματική κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στον απόηχο της κορύφωσης των τουρκικών προκλήσεων αλλά και της νέας όξυνσης των σχέσεων Άγκυρας – Παρισίου, με φόντο τα όσα λαμβάνουν χώρα στη Λιβύη.

Στον απόηχο της ακραίας πρόκλησης του Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος είπε «ελάτε να τα βρούμε αλλιώς θα λυπηθείτε», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Στη συνομιλία, η οποία διήρκεσε πάνω από μισή ώρα, συζητήθηκαν οι Ελληνογαλλικές σχέσεις, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η προετοιμασία του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17 και 18 Ιουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, ο πρωθυπουργός είχε αφήσει αιχμές για τη στάση των χωρών – μελών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι παράδοξο να συζητάμε για κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την Ουκρανία και να μη συζητάμε για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου». Σε αυτό το πλαίσιο ζήτησε το ζήτημα αυτό να συζητηθεί στη Σύνοδο του Ιουλίου. Μια θέση που προφανώς βρίσκει την υποστήριξη και της Γαλλίας, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει γίνει και αυτή στόχος των προκλήσεων της Άγκυρας.