Τηλεφωνική επικοινωνία Ζάεφ με Μέρκελ: Τι είπαν για την επίσκεψη Τσίπρα στα Σκόπια

18
Τηλεφωνική επικοινωνία Ζάεφ με Μέρκελ

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χθες, Τετάρτη, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, με τη καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, όπου ο κ. Ζάεφ ζήτησε την υποστήριξή της όσον αφορά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο.

«Είναι καιρός για το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκρίνει μια θετική απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η απόφαση αυτή θα αποτελέσει πρόσθετη ενθάρρυνση για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ στην Γερμανίδα καγκελάριο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κυβέρνησης των Σκοπίων, κατά την τηλεφωνική συνομιλία τονίστηκε ότι η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στα Σκόπια στις 2 Απριλίου και η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβούλιου Συνεργασίας Ελλάδας-Σκοπίων αποτελούν ιστορική στιγμή και ότι η θετική εξέλιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών αποτελεί παράδειγμα για την περιοχή των Βαλκανίων και καλή είδηση για την Ευρώπη.

«Η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών επιβεβαιώνει ότι ο διάλογος και η διπλωματία φέρνουν θετικά αποτελέσματα για την υπέρβαση των ανοιχτών ζητημάτων και μπορούν να αποφέρουν συγκεκριμένο οικονομικό όφελος για τους πολίτες. Όπως ενημέρωσε ο πρωθυπουργός Ζάεφ, οι κυβερνήσεις των Σκοπίων και της Ελλάδας υπέγραψαν αρκετές συμφωνίας για την ενίσχυση και την ανάπτυξη της συνεργασίας.

Πέραν αυτού, στα Σκόπια πραγματοποιήθηκε και επιχειρηματικό φόρουμ, στο οποίο συμμετείχαν περισσότερες από 140 επιχειρήσεις από την Ελλάδα και 250 επιχειρήσεις από τη Βόρεια Μακεδονία», αναφέρεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης των Σκοπίων.

Επίσης, στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο Ζόραν Ζάεφ ευχαρίστησε την Άνγκελα Μέρκελ για την υποστήριξη που παρέχει η Γερμανία σε όλες τις διαδικασίες, περιλαμβανομένης της υπέρβασης της διαφοράς με τη γειτονική Ελλάδα για το όνομα, τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις και ιδίως για τον οικονομικό σύμβουλο που εξασφάλισε η Γερμανία προκειμένου να βοηθήσει την κυβέρνηση των Σκοπίων.

Ακόμη, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο Ζόραν Ζάεφ ζήτησε στήριξη από τη Γερμανία σχετικά με την απόφαση που πρέπει να λάβει το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούνιο για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια.

Υπογράμμισε ότι, με δεδομένο ότι η χώρα έχει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2005, υπέγραψε τη Συμφωνία των Πρεσπών και έφερε αποτελέσματα στις μεταρρυθμιστικές διαδικασίες, είναι καιρός το Συμβούλιο της Ε.Ε. να λάβει θετική απόφαση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.