Την Πολιτική Κυριαρχία Μητσοτάκη επιβεβαιώνει η πρώτη δημοσκόπηση της νέας χρονιάς

364

Κυρίαρχο στο πολιτικό παιχνίδι στις αρχές της νέας χρονιάς εμφανίζει η πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση του 2020 της εταιρίας MRB τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης έρευνας, που πραγματοποιήθηκε μέσα σε μία δύσκολη χρονική συγκυρία με ανοιχτά θέματα, όπως τα ελληνοτουρκικά, το μεταναστευτικό, η δημόσια τάξη και άλλα, δείχνουν ότι ο Πρωθυπουργός «παίζει μπάλα» κυριολεκτικά μόνος του έχοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων και καταγράφοντας μεγάλη αποδοχή στο εκλογικό Σώμα.

Η στρατηγική που πιστά έχει ακολουθήσει από τη στιγμή που ο ελληνικός λαός του έδωσε ισχυρή εντολή και ανέλαβε τα ηνία της χώρας αποδεικνύεται η ενδεδειγμένη, καθώς τα ερείσματα που διαθέτει ξεπερνούν κατά πολύ τα στενά κομματικά όρια και σχετίζονται με ένα δυναμικό μέρος της κοινής γνώμης που δεν περιχαρακώνεται σε ιδεοληψίες του χθες.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι οι αρχές της νέας δεκαετίας έχουν το δικό του αποτύπωμα και στην παρούσα φάση-που η αξιωματική αντιπολίτευση αναζητεί ακόμη το βηματισμό της- αναμετριέται ουσιαστικά με τον ίδιο του τον εαυτό.

Δεν είναι μόνο η μεγάλη απόσταση που χωρίζει δημοσκοπικά Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ. Μία βαθύτερη ανάγνωση των λεπτομερειών της έρευνας οδηγεί στα εξής συμπεράσματα:  

Η επιλογή της Αικατερινής Σακελαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας καταγράφει θετικό πρόσημο στην κοινή γνώμη παρά τη χαμηλή αναγνωρισιμότητα  που η ίδια διατηρεί, ενώ πολύ καλό αντίκτυπο είχε και η διορθωτική κίνηση της επανασύστασης του Υπουργείου Μετανάστευσης, καθώς το επίμαχο θέμα «καίει» όχι μόνο το παραδοσιακό ακροατήριο της κεντροδεξιάς, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες σε ένα μεγάλο κομμάτι της ενδοχώρας.

Αίσθηση προκαλεί η ανησυχία που επιδεικνύει η πλειοψηφία των ερωτηθέντων για την τουρκική προκλητικότητα που αυξάνεται διαρκώς το τελευταίο διάστημα.

Το στοιχείο που ο στρατηγικός σχεδιασμός του κ. Μητσοτάκη οφείλει να μελετήσει προσεκτικά είναι γιατί το πρόσφατο ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ δεν έτυχε θετικής ανταπόκρισης (κατά πλειοψηφία στην κοινή γνώμη και σύμφωνα πάντα με τα αποτελέσματα της έρευνας) και χρειάζεται ίσως να κάνει βελτιωτικές κινήσεις στον τρόπο που «φωτίζει» τέτοια μεγάλα γεγονότα με παρουσία του ίδιου του Πρωθυπουργού.

Εν κατακλείδι, τα στοιχεία της συγκεκριμένης δημοσκόπησης πρέπει να γεμίζουν με ικανοποίηση και αισιοδοξία το κυβερνητικό επιτελείο, αποφεύγοντας όμως φαινόμενα εφησυχασμού και έπαρσης.

Φαίνεται πλέον ότι μια γεμάτη τετραετία είναι μπροστά τους…