Την Τετάρτη η απόφαση του ΕΜΑ για το εμβόλιο της Moderna

269

Δεν ολοκληρώθηκαν σήμερα οι συζητήσεις στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου (ΕΜΑ) για την έγκριση του εμβολίου της Moderna κατά του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι συνεδρίαση θα συνεχιστεί την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου και στο μεταξύ δεν θα υπάρξουν άλλες ανακοινώσεις.

Αρχικά, ο ΕΜΑ είχε ανακοινώσει πως θα συνεδρίαζε στις 12 Ιανουαρίου. Με νέα του ανακοίνωση είχε σημειώσει πως η συνεδρίαση μεταφέρθηκε για τις 6 Ιανουαρίου, ωστόσο η επείγουσα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ευρώπη, υποχρέωσε τον ευρωπαίκό οργανισμό να «τρέξει» ακόμα περισσότερο τη διαδικασία, συνεδριάζοντας σήμερα.

Έχει προηγηθεί, πριν τα Χριστούγεννα, η έγκριση χρήσης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, με τους εμβολιασμούς να έχουν ήδη ξεκινήσει σε χώρες της Ευρώπης.Επίσης, είχε προηγηθεί η αντίδραση από την πλευρά της Γερμανίας , η οποία κατηγορούσε την Ρυθμιστική Αρχή για «πολύ αργή» αδειοδότηση των εμβολίων.

Το εμβόλιο της Moderna (mRNA-1273) έχει 94,1% αποτελεσματικότητα ως προς την πρόληψη της λοίμωξης COVID-19, συμπεριλαμβανομένης και σοβαρής νόσου.

Στις 18 Δεκεμβρίου, η φαρμακοβιομηχανία Moderna ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άσκησε την οψιόν της για αγορά επιπλέον 80 εκατ. δόσεων του εμβολίου της κατά της COVID-19.

Η συνολική δέσμευση παραγγελιών της Κομισιόν έως σήμερα είναι πλέον 160 εκατ. δόσεις και οι πρώτες παραδόσεις του εμβολίου σε ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του 2021 ύστερα από την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών, σύμφωνα με την εταιρία.