«Τινάχτηκε στον αέρα» η εκεχειρία στη Λιβύη – Συγκρούσεις στην Τρίπολη

793
«Τινάχτηκε στον αέρα» η εκεχειρία στη Λιβύη – Συγκρούσεις στην Τρίπολη

«Στον αέρα τινάχτηκε» η εκεχειρία στη Λιβύη.  Η επόμενη μέρα της Διάσκεψης του Βερολίνου δείχνει ότι πολλά μένουν ακόμη να γίνουν για να επιτευχθεί η πολυπόθητη ειρήνη στην αφρικανική χώρα.

Η Διάσκεψη του Βερολίνου παρήγαγε μία συμφωνία που αριθμεί 55 άρθρα και εκτείνεται σε έξι σελίδες, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με σιγουριά για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Μάλιστα, δεδομένου ότι οι ίδιοι οι συμμετέχοντες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την παραβιάζουν πριν καν καθαρογραφτούν τα συμπεράσματά της.

Αρχής γενομένης από τους Χαλίφα Χαφτάρ και Φαγιέζ αλ Σάρατζ, οι οποίοι καλούνται να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι. Οι δύο άμεσα εμπλεκόμενοι στον εμφύλιο της Λιβύης δεν έχουν συνυπογράψει το καίριο ζήτημα της ειρήνευσης.

Αφού το πρωί της Δευτέρας, όπως επιβεβαίωσαν οι δύο πλευρές, σημειώθηκαν οι πρώτες συγκρούσεις, ο Χαλίφα Χαφτάρ φαίνεται πως δείχνει τη διαφωνία του στα σχέδια των μεγάλων δυνάμεων, με την προώθηση χιλιάδων στρατιωτών στην πρωτεύουσα της χώρας, η οποία αποτελούσε -ίσως βέβαια να αποτελεί κι ακόμη- στόχο του Λίβυου στρατάρχη.

Ειδικότερα, το επιτελείο του ανακοίνωσε μέσω Twitter την ολοκλήρωση της στρατιωτικής εκπαίδευσης εννέα χιλιάδων ανδρών, οι οποίοι θα προωθηθούν προς την Τρίπολη.

Η κίνηση αυτή αποδεικνύει το «εύθραυστο» των συμφωνηθέντων στη Διάσκεψη της Κυριακής, καθώς δεν επιδεικνύεται διάθεση για αποκλιμάκωση της έντασης.

Οι πρώτες συγκρούσεις

Νωρίτερα, καταπάτηση της εκεχειρίας κατήγγειλαν οι δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ, καθώς σε ανάρτησή τους υποστήριξαν ότι πολιτοφύλακες από τη Συρία μαζί με πολιτοφύλακες της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας Σάρατζ άνοιξαν πυρ «σε ευθεία παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός», που αποφασίστηκε στο Βερολίνο.

«Απαντάμε με πλήρη ισχύ στη (συνοικία) Αΐν Ζάρα της Τρίπολης», ανέφερε ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός.

Μάλιστα, δίνοντας το στίγμα του για τις προθέσεις του, όταν ο Σάρατζ ρωτήθηκε, σε συνέντευξή του στο BBC, για τους σύριους μαχητές που έφτασαν στη Λιβύη, απάντησε: «Δεν θα διστάσουμε να συνεργαστούμε με οποιαδήποτε πλευρά θέλει να μας βοηθήσει να νικήσουμε τον επιτιθέμενο», αφήνοντας με τον τρόπο αυτό ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο.

Οι διαφορές ανάμεσα στις δύο άμεσα εμπλεκόμενες πλευρές έδειξαν πως είναι αγεφύρωτες από τη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υπουργού εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος δήλωσε μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων: «Η διάσκεψη ήταν πολύ χρήσιμη (…) αλλά είναι σαφές ότι επί του παρόντος δεν επιτεύχθηκε η έναρξη σοβαρού και σταθερού διαλόγου» ανάμεσα στους δύο διεκδικητές της εξουσίας στη Λιβύη.

Χάφταρ και Σάρατζ ήταν φυσικά προσκεκλημένοι στο Βερολίνο και παρόντες στην καγκελαρία. Ωστόσο, πέρα από τις διμερείς επαφές που είχαν καθένας τους, στη

Διάσκεψη δεν συμμετείχαν. Κι αυτό γιατί, όπως είχε γίνει μια εβδομάδα νωρίτερα στη Μόσχα, δεν δέχτηκαν να είναι το ίδιο δωμάτιο.

Σύμφωνα με το Politico, ο Χαλίφα Χαφτάρ, επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) αρχικά απέρριψε τις εκκλήσεις για εκεχειρία, ωστόσο αργά την Κυριακή ο εκπρόσωπός του, Αχμέντ αλ Μισμαρί εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι ο LNA αποδέχεται την εκεχειρία, με την προϋπόθεση αυτή να γίνει επίσης σεβαστή και από τον στρατό που είναι πιστός στον Σάρατζ, ο οποίος ηγείται της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης του Εθνικού Μετώπου.