Τις προτάσεις της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένουν οι αγορές ομολόγων

96

Σταθεροποιητικά κινήθηκαν οι αγορές ομολόγων σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, αναμένοντας την Τετάρτη, όταν η Κομισιόν θα τοποθετηθεί επί της γαλλογερμανικής πρότασης για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι ενστάσεις για τη λειτουργία του Ταμείου που κατέθεσαν οι τέσσερεις, επονομαζόμενες «οικονομικά πειθαρχημένες» χώρες, Αυστρία, Δανία, Σουηδία, και Ολλανδία, δεν επηρέασαν αρνητικά την αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι σε κοινή τους επιστολή (non paper), υποστήριξαν ότι το ταμείο ανάκαμψης, όπως περιγράφεται από τη γαλλογερμανική πρόταση, προσφέροντας επιδοτήσεις αντί για δάνεια, δημιουργεί κινδύνους να «εκτραπεί» στην αμοιβαιοποίηση του δημοσίου χρέους των χωρών μελών της Ε.Ε.

Υποχώρησε η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου

Στην εγχώρια αγορά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 1,67% από 1,68% που κυμαίνονταν την Παρασκευή, του 5ετούς ομολόγου παρέμεινε στο 1,03%, όπως και του 15ετούς στο 1,75%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 20 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 14 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,67% απο 1,68%, έναντι -0,49% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διατηρηθεί στο 2,16%.

Υποχωρεί ελαφρά το ευρώ έναντι του δολαρίου
Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί ελαφρώς το ευρώ το απόγευμα, με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται στα 1,0893 δολ. από το επίπεδο των 1,0902 δολ. όπου βρισκόταν όταν άνοιξε η αγορά.

Η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στη Γερμανία τον Μάιο, όπως προκύπτει από τη εξέλιξη του δείκτη Ifo, στήριξε σήμερα την ισοτιμία του ευρωπαϊκού νομίσματος. Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,0910 δολ..