Το 2021 φέρνει αυξήσεις μισθών για εργαζόμενους και φοροελαφρύνσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

267

Σημαντική «ανάσα» αναμένεται να πάρουν εργαζόμενοι, νοικοκυριά και επιχειρήσεις το 2021 με τα νέα οικονομικά μέτρα της Κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, έρχονται αυξήσεις στους μισθούς για εργαζόμενους και φοροελαφρύνσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ακόμα, ο Ιανουάριος φέρνει 50% μη Επιστρεπτέα Προκαταβολή από το Κράτος, 80% «κούρεμα» στα ενοίκια για τους δύο πρώτους μήνες του χρόνου για όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές ή δουλεύουν με «click away».

Επίσης, οι δικαιούχοι θα λάβουν το επίδομα θέρμανσης αλλά και τις επιδοτήσεις για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ».

Αναλυτικά:

Τον Iανουάριο και τον Φεβρουάριο θα πληρώσουν μειωμένο ενοίκιο κατά 80% οι επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές τα Χριστούγεννα (έστω και αν άνοιξαν με click away).

Και για τους εκμισθωτές τους, η αποζημίωση από το Κράτος θα φτάσει άμεσα στο 50% και «στο χέρι», αφού θα μπουν στο λογαριασμό τους χωρίς να πρέπει να συμψηφιστεί με τυχόν άλλες οφειλές τους.

Τον Ιανουάριο θα «τρέξει» η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6 που θα ξεκινά από τα 1.000 ευρώ κατ’ ελάχιστον και το 50% θα δοθεί σαν επίδομα χωρίς να απαιτείται να επιστραφεί στο δημόσιο.

Μέχρι 11 Ιανουαρίου θα πρέπει να υποβάλουν για πρώτη φορά αιτήσεις στο MyΘέρμανση οι νέοι δικαιούχοι επιδόματος θέρμανσης -δηλαδή και όσοι δεν θερμαίνονται με πετρέλαιο αλλά με φυσικό αέριο, υγραέριο ή πέλλετ- προκειμένου να επιδοτηθούν και να πληρωθούν μέσα στον Ιανουάριο.

Επίσης, μέσα στο Ιανουάριο θα «τρέξουν» επιδοτήσεις για να στήσουν τα συνοικιακά καταστήματα τα δικά τους e-shop, αλλά και προγράμματα «Εξοικονομώ» (και για Πολυκατοικίες).

Οι υποχρεώσεις

Από την Πρωτοχρονιά θα μπορούν για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες ΙΧ να καταθέτουν από το σπίτι τους ηλεκτρονικά τις πινακίδες των αυτοκινήτων που θέλουν να τα θέσουν σε ακινησία. Ωστόσο, θα πρέπει να φυλάξουν προσεκτικά τις πινακίδες για να μη τις χάσουν, ενώ το όχημα δεν θα πρέπει να μετακινηθεί από το σημείο που θα δηλωθεί ότι έμεινε σε ακινησία.

Η δήλωση ακινησίας αλλά και η πληρωμή των Τελών Κυκλοφορίας του 2021 μπορεί να γίνει μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου.

Όμως, μέχρι τότε νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα ασχολούνται ακόμα με τις τελευταίες υποχρεώσεις του 2020, όπως είναι:

Η πληρωμή της 5ης δόσης του ΕΝΦΙΑ στα τέλη Ιανουαρίου και της 6ης και τελευταίας τον Φεβρουάριο.

Η πληρωμή της 7ης δόσης του φόρου εισοδήματος τον Ιανουάριο, ο οποίος επίσης για φέτος αποπληρώνεται σε οκτώ μηνιαίες δόσεις με τελευταία τον Φεβρουάριο.

Παράταση (μέχρι τον Ιούνιο αντί 1ης Ιανουαρίου) παίρνει η εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού ενώ μέχρι 31 Μαρτίου το αργότερο πρέπει να έχουν συμφωνήσει τράπεζες και οφειλέτες τις δόσεις τους, προκειμένου να τις επιδοτήσει το Κράτος, με τους όρους που προβλέπει το Πρόγραμμα Γέφυρα (με επιδότηση 60% ή και έως 90%).