Το αλβανικό ΥΠΕΞ κάλεσε την Ελληνίδα πρέσβη στα Τίρανα για τον Κατσίφα (Video)

99

Στο υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας κλήθηκε η πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα, Ελένη Σουράνη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών, στην Ελένη Σουράνη ανακοινώθηκε η «ξεκάθαρη θέση των αλβανικών αρχών όσον αφορά το εν λόγω θέμα».

Το αλβανικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «στην πρέσβη ειπώθηκε ότι το σοβαρό αυτό συμβάν διερευνάται από την αλβανική Εισαγγελία».

«Αυτός ο θεσμός είναι η μόνη αρχή που, με βάση το αλβανικό Σύνταγμα και το ποινικό δίκαιο, διεξάγει ανεξάρτητη έρευνα για κάθε αδίκημα που συμβαίνει στο έδαφος της Δημοκρατίας της Αλβανίας» τονίζεται.

«Το υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών επανέλαβε την έκκληση για σύνεση και αποφυγή πολιτικών και διπλωματικών παρεξηγήσεων για το θέμα αυτό, εξασφαλίζοντας ότι η Αλβανία είναι μια ασφαλής και ειρηνική χώρα για όλους τους πολίτες της, συμπεριλαμβανομένων αυτών της ελληνικής ιθαγένειας χωρίς διακρίσεις» προσθέτουν τα Τίρανα.

Η αντίδραση της αλβανικής κυβέρνησης έρχεται με την είδηση ότι έρευνα για τις ακριβείς συνθήκες θανάτου του ομογενούς θα διεξαγάγουν και οι ελληνικές Αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι και η Αλβανίδα πρέσβης στην Αθήνα κλήθηκε τη Δευτέρα στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου τής ζητήθηκαν διευκρινίσεις για τη δολοφονία του ομογενούς στο Αργυρόκαστρο.

Ρίχνει τους τόνους η Προεδρία της Αλβανίας

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Αλβανία, Τέντι Μπλούσι, σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα υιοθέτησε πιο ήπιους τόνους.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο Τέντι Μπλούσι, ο Αλβανός Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα εκτιμά τη σημασία των διαφανών και εξαντλητικών διαδικασιών στις έρευνες, εκφράζοντας τη βαθιά του πεποίθηση ότι επρόκειτο για μεμονωμένο γεγονός το οποίος δεν μπορεί να αποδυναμώσει την ελληνοαλβανική φιλία.

Μάλιστα, κάνοντας αναφορά στην Ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, ο κ. Μπλούσι επισήμανε πως ο Πρόεδρος Μέτα εκτιμά τις απόψεις της και παροτρύνει όλους να αποφύγουν την προσπάθεια να εκμεταλλευτούν αυτό το γεγονός για εθνικιστικές ρητορείες και καταστροφικές πολιτικές σκοπιμότητες.

Επίσης, ο Ιλίρ Μέτα κατακρίνει τα πανό που αναρτήθηκαν σε αλβανικό γήπεδο σχετικά με το περιστατικό, χαρακτηρίζοντάς τα απαράδεκτα και βαθύτατα κατακριτέα.