Το «Άβατο» και οι εστίες ανομίας στα Εξάρχεια τέλος

372

Η άτυπη βεντέτα που έχει ξεκινήσει μεταξύ αστυνομικών και αντιεξουσιαστών μετά την εκκένωση τεσσάρων κτιρίων στην περιοχή των Εξαρχείων αγριεύει μέρα με τη μέρα.

Η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από την κυβέρνηση και την ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να «εκκαθαριστούν» τα Εξάρχεια από κάθε εστία ανομίας έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις από πλευράς αντιεξουσιαστικών ομάδων που κινούνται στην ευρύτερη περιοχή.

Οι καταδρομικές επιδόσεις εναντίον αστυνομικών στην ευρύτερη περιοχή είναι καθημερινό φαινόμενο, ειδικά μετά την απομάκρυνση περισσοτέρων από 140 προσφύγων και μεταναστών από τέσσερα κατειλημμένα κτίρια.

Άλλο ένα επεισόδιο στο «σήριαλ» που έχει ξεκινήσει σημειώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας όταν μία ομάδα 30-40 ατόμων επιτέθηκε με μολότοφ εναντίον αστυνομικών που βρισκόταν στην οδό Σπ. Τρικούπη.

Οι νεαροί αφού επιτέθηκαν στους αστυνομικούς εξαφανίστηκαν στα γύρω στενά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προχωρά στην ενίσχυση των ΜΑΤ με 400 νέους αστυνομικούς, που θα αποφοιτήσουν τις επόμενες εβδομάδες από τις αστυνομικές σχολές.

Την ίδια στιγμή, ο νέος σχεδιασμός της κυβέρνησης για το λεγόμενο «άβατο» των Εξαρχείων, προβλέπει ότι κάθε ομάδα μιας διμοιρίας των ΜΑΤ θα έχει τον προβλεπόμενο αριθμό αστυνομικών δηλαδή 20 με 22.

Αυτό σημαίνει ότι θα διπλασιαστούν οι δυνάμεις αφού σήμερα κάθε ομάδα αποτελείται από περίπου 11 άτομα λόγω της έλλειψης προσωπικού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», η ενίσχυση των ΜΑΤ ουσιαστικά δείχνει και τον δρόμο που θα ακολουθήσουν οι αρμόδιοι αξιωματικοί όσον αφορά τον σχεδιασμό για τα Εξάρχεια με …«ημιμόνιμη» εγκατάσταση των δυνάμεων στην περιοχή.

«Οι διμοιρίες των ΜΑΤ έμειναν σχεδόν μισές. Κατά το παρελθόν είχαν 25 άτομα ανά ομάδα και σήμερα έχουν μόνο 10 με 11 άτομα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όταν δέχονται μία επίθεση από 20 ή 30 κουκουλοφόρους στα Εξάρχεια είναι δύσκολο και να αμυνθούν και να προστατευτούν και να κάνουν συλλήψεις», είπαν χαρακτηριστικά στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.

«Οταν θα ενισχυθούν οι διμοιρίες, η κάθε ομάδα θα είναι πιο δυνατή και έτοιμη να αντεπεξέλθει στις επιχειρησιακές δυσκολίες της περιοχής των Εξαρχείων, όπου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι αντιεξουσιαστές θα ενισχύσουν τη δράση και τις επιθέσεις τους κατά αστυνομικών και ενδεχομένως κατά αστυνομικών τμημάτων», μας λένε οι ίδιες πηγές.

Ο σχεδιασμός για τα Εξάρχεια φαίνεται πως συνδυάζεται και με τα ευρύτερα επιχειρησιακά μέτρα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. για ενίσχυση της εμφανούς αστυνόμευσης στο κέντρο της Αθήνας.

Παράλληλα, αυτό πάνω στο οποίο «ποντάρουν» οι αξιωματικοί της Αστυνομίας και ειδικά τα στελέχη των υπηρεσιών Ασφάλειας είναι οι άμεσες αλλαγές των νόμων, καθώς, όπως είναι γνωστό τα τελευταία χρόνια και βάσει των λεγομένων των αστυνομικών, «εμείς τους συλλαμβάνουμε και μετά από λίγες μέρες τούς συναντάμε ξανά στον δρόμο επειδή έχουν αποφυλακιστεί».

Το σχέδιο για «ημιμόνιμη» εγκατάσταση της ΕΛ.ΑΣ. στα Εξάρχεια με την ενίσχυση των ΜΑΤ με περίπου 500 άτομα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο και με το σχέδιο αστυνόμευσης στο κέντρο της Αθήνας, που αναμένεται να είναι απόλυτα έτοιμο για να τεθεί σε εφαρμογή με την πρόσληψη των 1.500 νέων ειδικών φρουρών που θα ενισχύσουν την ομάδα ΔΙ.ΑΣ. και την Αμεση Δράση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών το επόμενο διάστημα.

Η Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης (ΥΑΤ) -πρώην Μονάδες Αποκατάστασης Τάξης (ΜΑΤ)- και η Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης (ΥΜΕΤ) αναμένεται να ενισχυθούν με 250 άτομα άμεσα από τις τελευταίες δύο «σειρές» νέων αστυνομικών και με άλλα 250 άτομα όταν θα αποφοιτήσουν από τις σχολές.

Η σταθερή παρουσία των ΜΑΤ στα Εξάρχεια μαζί με τις ενισχυμένες περιπολίες των αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και της Αμεσης Δράσης συνιστούν το νέο «επιχειρησιακό κοκτέιλ» των επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. ως προς την πρόληψη και την καταστολή της εγκληματικότητας, όπως παραδείγματος χάριν οι ληστές αλλά και οι καταδρομικές επιθέσεις μπαχαλάκηδων.

Σημειώνεται ότι τα ΜΑΤ αριθμούν 1.650 αστυνομικούς με 49 διμοιρίες ΥΜΕΤ και ΥΑΤ και είχε υπάρξει προσπάθεια ενίσχυσής τους με 100 επιπλέον αστυνομικούς στις αρχές του χρόνου.

Στους δρόμους πέριξ του κέντρου της Αθήνας υπάρχουν επίσης και οι «Μαύροι Πάνθηρες» της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίοι περιπολούσαν από τα μέσα Ιουλίου σε βασικά τουριστικά σημεία της Αθήνας.