Το Αυθαίρετο (Αναδρομή στο παρελθόν)

329
Στις Eκλογές του 1985, υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έτρεχε από καφενείο σε καφενείο, από γειτονιά σε γειτονιά για ψήφους. Υποσχέσεις, δεσμεύσεις σε όλους. Αυτό άλλωστε έκαναν όλοι οι υποψήφιοι.

Στις Eκλογές του 1985, υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έτρεχε από καφενείο σε καφενείο, από γειτονιά σε γειτονιά για ψήφους. Υποσχέσεις, δεσμεύσεις σε όλους. Αυτό άλλωστε έκαναν όλοι οι υποψήφιοι.

Άρθρο του Παναγιώτη Ν. Κρητικού*

Τα εκλογικά του κέντρα, (ένα τουλάχιστον σε κάθε Δήμο), όλα σχεδόν προσφορά των φίλων και τοπικών κομματαρχών, δούλευαν στο φουλ.

Μπαινοβγαίνανε οι ψηφοφόροι για να παίρνουν ψηφοδέλτια, να τα μοιράσουν σε φίλους, ο Θεός και η ψυχή τους πόσα μοίραζαν και πόσα πέταγαν στους κάδους απορριμμάτων και στα φρεάτια.

Μέσα στο ασφυκτικό πρόγραμμα του υποψηφίου βουλευτή, έρχεται μια ομάδα φίλων του από το Πέραμα, (Δήμο της περιφέρειας), και με περισσή χαρά λέει στον υποψήφιο:

- Σου έχουμε ετοιμάσει εκλογικό κέντρο και ήλθαμε να κλείσουμε ημερομηνία για τα εγκαίνια. Πες μας ποιά ώρα και ημέρα θέλεις για να κινητοποιήσουμε κόσμο.

- Κατ’ αρχάς, τους απαντά ο υποψήφιος βουλευτής, στο Πέραμα έχω εκλογικό κέντρο και μάλιστα πάνω στην πλατεία.

- Το ξέρουμε, απαντά ο επικεφαλής της παρέας, αλλά εμείς σου έχουμε ανοίξει σε άλλο σημείο, ψηλά στον οικισμό, για να μαζέψουμε τον κόσμο που δεν κατεβαίνει συχνά στο Κέντρο.

- Ρε παιδιά δεν έχω ούτε μια ώρα κενή, δείτε το πρόγραμμά μου, είναι ασφυκτικό.

- Θα κάνουμε τα εγκαίνια την τελευταία ημέρα.

- Είσαστε με τα καλά σας; Την τελευταία ημέρα μιλάει ο Ανδρέας στην πλατεία Συντάγματος. Δεν μπορώ, ούτε να απουσιάσω, ούτε να κρατήσω κόσμο για να μην πάει στη μεγάλη συγκέντρωση. Θα με διαγράψουν από το κόμμα. Άλλωστε το βρίσκετε σωστό να λείψω από τη συγκέντρωση του Ανδρέα;

Τότε θα τα κάνουμε οπωσδήποτε την προηγούμενη που μιλάει ο Μητσοτάκης. Οπωσδήποτε.

Ήταν τέτοια η πίεση της παρέας, που αναγκάστηκε να ενδώσει ο υποψήφιος ακυρώνοντας ένα ραντεβού σε σπίτι. Έτσι, το βράδυ των εγκαινίων, ημέρα Πέμπτη, ήρθαν με ένα τσούρμο αυτοκίνητα και εν πομπή και με κορναρίσματα οδήγησαν τον υποψήφιο στο «νεόδμητο» εκλογικό του κέντρο, για τα εγκαίνια.

Φτάνοντας στον χώρο ο υποψήφιος βλέπει ένα τεράστιο εκλογικό κέντρο, στην άκρη μιας μικρής πλατείας, (αδιαμόρφωτης), που είχε ύψος τουλάχιστον τρία μέτρα και επίπεδη οροφή. Στην οροφή οδηγούσε μία στενή ξύλινη σκάλα.

Από τη σκάλα αυτή ο υποψήφιος, συνοδευόμενος από δύο φουσκωτούς της παρέας, ένας μπροστά κι ο άλλος πίσω, οδηγήθηκε στην ταράτσα του εκλογικού κέντρου, για να εκφωνήσει τον λόγο των εγκαινίων. Πρέπει να σημειωθεί ότι ολόκληρο το «εκλογικό κέντρο» είχε επενδυθεί με καταπράσινο σατέν από το πανί που το ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιούσε για σημαίες.

Η συγκέντρωση ήταν πολυπληθής, περιφρουρούμενη από αρκετούς αστυφύλακες και δύο τροχονόμους, οι οποίοι χειροκροτούσαν μανιωδώς μαζί με το πλήθος. Μετά το πέρας της ομιλίας και τις ανάλογες χαιρετούρες και εναγκαλισμούς, το πλήθος διελύθη, ως συνήθως. Ο υποψήφιος, αφού ευχαρίστησε

τους διοργανωτές και τον έχοντα την πρωτοβουλία Παύλο Σ., απεχώρησε με τους συνεργάτες του.

Το «εκλογικό κέντρο» δεν λειτούργησε ποτέ. Λειτούργησε την επομένη των εκλογών ως σπίτι (αυθαίρετο) με τρία δωμάτια και κουζίνα. Ακόμα και σήμερα ο υποψήφιος το φυσά και δεν κρυώνει. Να πάθει τέτοια γκάφα από έναν ψηφοφόρο, τον Παύλο Σ. και μάλιστα Πόντιο

*Ο Παναγιώτης N. Κρητικός υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑ.ΣΟ.Κ και πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής.