Το δίλημμα Μητσοτάκη: Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ ή εκλογές με απλή αναλογική

31

Ρυθμίσεις προκειμένου να μπορέσουν να κυβερνηθούν οι δήμοι αλλά και για «προβληματικά» άρθρα του νέου Ποινικού Κώδικα θα περιλαμβάνονται στο πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει η ΝΔ ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αναφορικά με την επομένη των εθνικών εκλογών, τόνισε πως αν δεν συγκροτηθεί κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου θα πάμε άμεσα σε νέες εκλογές με απλή αναλογική, που σημαίνει – όπως είπε – ακυβερνησία.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, ανέφερε πως μια από τις πρώτες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης της ΝΔ θα είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Τόνισε ότι δεν θα επαναφέρει το ισχύον σύστημα και ζήτησε τουλάχιστον ευρύτερες συναινέσεις για να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους οι εγγεγραμμένοι Έλληνες του εξωτερικού.

Αν σχηματιστεί κυβέρνηση με οποιοδήποτε τρόπο από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου δεν θα χρειαστούν εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο διευκρίνισε, σημείωσε, όμως, ότι αν δεν έχει ισχυρή εντολή δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά του.

Η κάλπη της 7ης Ιουλίου είναι άδεια

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η κάλπη της 7ης Ιουλίου είναι άδεια και δεν είναι μισογεμάτη με τα ψηφοδέλτια των ευρωεκλογών ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει μαζική συμμετοχή για να ανοίξει ένας νέος κύκλος.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε, επίσης, ότι δεν τον ενδιαφέρουν τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε πως θα πορευθεί στην αντιπολίτευση ο κ. Τσίπρας, λέγοντας: εύχομαι να έχει μάθει κάτι από τα λάθη του.

Έχω καταλήξει για τα περισσότερα πρόσωπα της κυβέρνησης

Η χώρα χρειάζεται αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα. Η ψήφος προς τη ΝΔ είναι και ψήφος εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό μου, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημείωσε ότι είναι υποχρεωμένος να διασφαλίσει την ομοιογένεια της κυβέρνησής του, ενώ επανέλαβε πως έχει καταλήξει, άνω του 50%, στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την κυβέρνηση του.

Ανέφερε, επίσης, πως σε επίπεδο υφυπουργών θα υπάρχουν τεχνοκράτες και εξωκοινοβουλευτικοί, αφήνοντας ανοικτό να συμμετέχουν στην κυβέρνηση, ως εξωκοινοβουλευτικοί, στελέχη που στο παρελθόν ανήκαν σε άλλα κόμματα.

Να μείνουν εκτός Βουλής ΧΑ και Ελληνική Λύση

Σημείωσε πως θα ήταν ιδανικό να μείνουν εκτός Βουλής η Χρυσή Αυγή και η Ελληνική Λύση για διαφορετικούς λόγους, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι τα «κόμματα της οργής» τελειώνουν ή τέλειωσαν.

Τέλος, επέρριψε ευθύνες, από κοινού, στον κ. Τσίπρα και στον κ. Βαρουφάκη για την πορεία της οικονομίας.

Η απάντηση στον Τσίπρα για την αριστερά

Κληθείς να σχολιάσει την ατάκα του Αλέξη Τσίπρα ότι «δεν θα ξεμπερδέψετε με την Αριστερά», ο κ. Μητσοτάκης αναρωτήθηκε: «Σε ποια αριστερά αναφέρεται; Του Πολάκη; Του Βαρουφάκη; Του λαϊκισμού; Της παρέμβασης στη Δικαιοσύνη; Δεν με αφορούν τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εύχομαι αν ο ελληνικός λαός στείλει τον κύριο Τσίπρα στην Αντιπολίτευση να έχει μάθει κάτι από τα λάθη του και να μην ακολουθήσει τις αποτυχημένες πρακτικές του παρελθόντος».

Μάλιστα σε συμπληρωματική ερώτηση αν τον ανησυχεί η «αντιπολίτευση του πεζοδρομίου», απάντησε ότι «θα είναι εξαιρετικά γραφικό να ξαναδούμε τον κύριο Τσίπρα με ντουντούκες σε τρακτέρ», όταν επέβαλε δεκάδες νέους φόρους στα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησής του.

Για τα capital controls

Δεδομένου ότι σήμερα είναι η τέταρτη επέτειος από την επιβολή των capital controls, o πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι υπάρχουν εξατομικευμένες ευθύνες για όσα έγιναν εκείνη την περίοδο, ενώ για την άρση τoυς, δεσμεύθηκε ότι η χώρα θα τελειώσει οριστικά με ό,τι έχει απομείνει από τους περιορισμούς το συντομότερο δυνατόν.

Για τη Δικαιοσύνη

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε για την επιλογή των προσώπων στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, λέγοντας ότι τα πρόσωποα θα αποφασιστούν από την επόμενη κυβέρνηση. «Οι θέσεις αυτές θα καλυφθούν άμεσα και τα πρόσωπα θα είναι υπεράνω υποψίας» διαβεβαίωσε.

Για το πανεπιστημιακό άσυλο και τον Κουφοντίνα

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύθηκε για την κατάργησή του και αναρωτήθηκε για κάποιους που ψήφισαν την κατάργησή του ασύλου το 2011 και τώρα είναι κατά.

Κάλεσε δε τους πρυτάνεις να αναλάβουν και εκείνοι πρωτοβουλίες για το κατά πόσο πρέπει να υπάρχει ελεγχόμενη πρόσβαση σε κτίρια, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες του κόσμου.

«Το πρόβλημα αφορά συγκεκριμένα κτίρια, όχι εκατό κτίρια. Αφορά για παράδειγμα το κτίριο του ΕΜΠ, όπου βρίσκουν καταφύγιο οι μπαχαλάκηδες».

Για τις άδειες του Κουφοντίνα και τις αναρχικές ομάδες, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η αντιμετωπιση αυτών των ομάδων θα αλλάξει, όπως επίσης και το καθεστώς των αδειών. «Θα γίνει δυσκολο αν όχι αδυνατο να βγαίνει ένας στυγνός δολοφόνος. Θα προβλέψουμε νομοθετικά μια σειρά από παραβάσεις. Η Επιτροπή που θα αποφασίζει, θα συνυπολογίζει μια σειρά από παράγοντες.»

Για τον Κώστα Καραμανλή και την εμφάνιση στο «Βελλίδειο»

«Τα είπε πολύ ωραία και τον ευχαριστώ, τόσο τον ίδιο όσο και τον Αντώνη Σαμαρά για τη στήριξή του» ήταν το σχόλιό του σε ερώτηση που δέχθηκε για την παρέμβασή του πρώην πρωθυπουργού.

Ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε πάντως να υπογραμμίσει ότι «η ελληνική κοινωνία δεν ενδιαφέρεται για το τι έγινε το 2007, αλλά για το τι θα γίνει το 2021, για το πώς θα κάνουμε το ψηφιακό άλμα που έχει ανάγκη η χώρα».