Το δώρο του ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ

235
Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από 153 βουλευτές

Την ώρα που συνεδρίαζε το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως δημοσιεύει ο ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ, έκαναν σχεδόν ταυτόχρονα την εμφάνισή τους στο Εντευκτήριο της Βουλής ο Κώστας Τασούλας (ο οποίος προορίζεται για Πρόεδρος της Βουλής), ο Νίκος Φίλης κρατώντας την «Αυγή» ανά χείρας (που χαρακτήριζε την κυβέρνηση… Βόρεια Κορέα) και η Νίνα Κασιμάτη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ρώτησα τον κ. Φίλη τι γύρευε στη Βουλή (αφού είναι κλειστή) και μου είπε ότι «ήρθα να ακούσω τον Μητσοτάκη στο Υπουργικό». Παρήγγειλε ένα σάντουιτς και έπιασε κουβέντα με τον κ. Τασούλα.

Στην πραγματικότητα ο κ. Τασούλας έπιασε κουβέντα μαζί του ζητώντας του να τον… ψηφίσει στην προεδρία της Βουλής: «Συναισθηματικά σε ψηφίζω, αλλά κομματικά ό,τι πει το κόμμα» απάντησε ο κ. Φίλης.

Ο κ. Τασούλας όμως επέμεινε: «Εμείς ψηφίσαμε τη Ζωή» του είπε, πλην όμως ο κ. Φίλης ήταν αμετακίνητος στη γραμμή του. Εν πάση περιπτώσει, αφού ξεκαθαρίστηκε ότι «συναισθηματικά συμπλέουν» έπιασαν κουβέντα.

Στη συζήτηση ανέφεραν ότι το δεύτερο κομμάτι της αναθεώρησης του Συντάγματος που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς ΝΔ και ΚΙΝΑΛ διαθέτουν τους 180 βουλευτές που χρειάζονται για να αναθεωρηθεί το άρθρο 54 που αφορά τον εκλογικό νόμο.

Εφόσον αναθεωρηθεί, ο νέος εκλογικός νόμος που θα φέρει η κυβέρνηση για να ψηφισθεί στη Βουλή δεν θα χρειάζεται 200 ψήφους για να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές αλλά λιγότερες, όσες δηλαδή συμφωνήσουν τα δύο κόμματα στο προς αναθεώρηση άρθρο.

Μάλιστα, κάποια στιγμή ο κ. Φίλης είπε χαμογελώντας στον κ. Τασούλα: «Σας κάναμε δώρο και την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας με 151 ψήφους και, όπως φαίνεται, και τον εκλογικό νόμο».

Πηγή: Βηματοδότης