Το γεφύρι της Πλάκας στέκει και πάλι όρθιο (Video)

251
Το γεφύρι της Πλάκας στέκει και πάλι όρθιο

Kαι πάλι όρθιο στέκει το πέτρινο τοξωτό γεφύρι της Πλάκας στον Άραχθο στους Ραφταναίους Ιωαννίνων.

Το δύσκολο έργο της αναστήλωσης και της ανάδειξης της γέφυρας Αράχθου, όπως έχει γίνει γνωστό, εκτελέστηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με πρότυπο και υποδειγματικό τρόπο υπό την καθοδήγηση της Επιστημονικής Επιτροπής, που προέβλεπε η Προγραμματική Σύμβαση, υπό την προεδρία του καθηγητή Μανώλη Κορρέ.

Η αποκατάστασή του που έγινε κυριολεκτικά πέτρα πέτρα, με απόλυτη προσήλωση και πολύ μεράκι ολοκληρώθηκε στις αρχές του καλοκαιριού. Είχαν απομείνει μόνο κάποιες εργοταξιακές κατασκευές στην καμάρα, οι οποίες απομακρύνθηκαν και αυτές τις προηγούμενες μέρες ενώ ακούραστα τα συνεργεία εργάζονται για τον καθαρισμό της κοίτης του ποταμού και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Έτσι το το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων και το τρίτο μεγαλύτερο στην Ευρώπη στέκει και πάλι στη θέση του, όπως παλιά.

Το γεφύρι της Πλάκας, χτίστηκε το 1866 από τον αρχιμάστορα Μπέκα, με χορηγία του τραπεζίτη Λούλη και συνδέει τα Τζουμέρκα με τα Κατσανοχώρια και κατ' επέκταση τα Ιωάννινα με την Άρτα.

Το άνοιγμα της καμάρας του είναι 40 μέτρα με ύψος 21 μέτρα και με άνοιγμα στην κορυφή 3,2 μέτρα Το 2001 είχε γίνει αποκατάσταση τμημάτων του, όμως οι ισχυρές πλημμύρες τον Φλεβάρη του 2015 είχαν ως αποτέλεσμα την κατάρρευσή του.

Οι εργασίες αποκατάστασης ξεκίνησαν άμεσα και ο κλειδόλιθος του τόξου του γεφυριού, τοποθετήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2019 ολοκληρώνοντας έτσι τη βασική κατασκευή.

Από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προτάθηκε η υποψηφιότητα του συνολικού έργου της αποκατάστασης του γεφυριού στην Πλάκα για βράβευση από την Europa Nostra.