Το ηλεκτρονικό εμπόριο διπλασιάστηκε στην Ελλάδα μέσα σε ένα χρόνο

88
Κορονοϊός: Εμβολιασμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης - Τι έδειξαν νέες έρευνες 11:47Κοινωνία Τα στοιχεία από δύο νέες αμερικανικές επιστημονικές έρευνες είναι ενθαρρυντικά και καθησυχαστικά για τις έγκυες καθώς σύμφωνα με αυτές τα εμβόλια κατά του κορονοϊού παρέχουν προστασία κατά την εγκυμοσύνη και δεν προξενούν κάποια βλάβη στον πλακούντα, ενώ μπορεί να προστατεύουν και τα μωρά. Τα δεδομένα από επιστημονικές μελέτες ότι τα εμβόλια κατά της Covid-19 είναι ασφαλή και αποτελεσματικά στην εγκυμοσύνη, αυξάνονται, πράγμα σημαντικό δεδομένου ότι, όπως έχουν δείξει άλλες έρευνες, οι έγκυες που μολύνονται από κορονοϊό είναι πιθανότερο να εισαχθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), να χρειαστούν διασωλήνωση και να πεθάνουν, σε σχέση με τις μη έγκυες. Για αυτό τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ έχουν απευθύνει σύσταση να εμβολιαστούν οι έγκυες. Η πρώτη μελέτη, από επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Ιατρικού Κέντρου Beth Israel Deaconess της Βοστώνης, η οποία δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA (Journal of American Medical Association), σύμφωνα με τους New York Times, μελέτησε δείγματα αίματος από 103 γυναίκες, από τις οποίες οι 30 είχαν εμβολιαστεί όσο ήταν έγκυες, οι 16 όσο θήλαζαν το μωρό τους και οι 57 όταν δεν ήταν έγκυες και δεν θήλαζαν. Η μελέτη βρήκε ότι τα εμβόλια mRNA των Pfizer/BioNTech και Moderna παράγουν ισχυρή ανοσολογική απόκριση κατά του κορονοϊού (τόσο σε εξουδετερωτικά αντισώματα όσο και σε Τ-λεμφοκύτταρα) στις έγκυες και στις θηλάζουσες μητέρες. Επίσης, παρέχουν τουλάχιστον μερική προστασία έναντι δύο πιο μεταδοτικών παραλλαγών του κορονοϊού, της «βρετανικής» (Β.1.1.7) και της «νοτιοαφρικανικής» (Β.1.351). Όλες οι έγκυες και θηλάζουσες ανέπτυξαν αντισώματα και Τ-λεμφοκύτταρα κατά αυτών των παραλλαγών, αν και σε μικρότερο βαθμό, ιδίως αναφορικά με τη «νοτιοαφρικανική» παραλλαγή. Διαπιστώθηκε ότι οι εμβολιασμένες έγκυες μπορούν να περάσουν προστατευτικά αντισώματα στα έμβρυά τους μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, καθώς και μετά τον τοκετό στα μωρά τους μέσω του θηλασμού. Τέλος, οι ερευνητές βρήκαν ότι το 14% των εγκύων εμφάνισαν πυρετό μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου mRNA, έναντι 52% των μη εγκύων γυναικών, ενώ δεν παρατηρήθηκαν καθόλου σοβαρές παρενέργειες ή επιπλοκές λόγω του εμβολιασμού. Η δεύτερη μελέτη, από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Northwestern του Ιλινόις και του Νοσοκομείου Παίδων του Σικάγο, η οποία αφορούσε 200 γυναίκες που είχαν γεννήσει έως φέτος τον Απρίλιο (το 84% είχαν εμβολιαστεί με Pfizer/BioNTech ή Moderna και οι υπόλοιπες δεν είχαν κάνει εμβόλιο), δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Μαιευτικής και Γυναικολογίας «Obstetrics & Gynecology». Η έρευνα δεν βρήκε ενδείξεις ότι τα εμβόλια βλάπτουν τον πλακούντα κατά τη διάρκεια της κύησης. Ο πλακούντας των εμβολιασμένων γυναικών δεν εμφάνιζε κάποια ανωμαλία, σε σχέση με τον πλακούντα των μη εμβολιασμένων.

Διπλασιάστηκε το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα μέσα σε ένα χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Visa για την Ευρώπη, Charlotte Hogg.

H κα Hogg είπε ότι η πανδημία ήταν μία περίοδος που είδαμε μία ραγδαία στροφή στις ψηφιακές συναλλαγές από τους καταναλωτές. Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που αύξησε το όριο ανέπαφων συναλλαγών στην πρώτη φάση της πανδημίας, ενώ η χρήση ανέπαφων συναλλαγών σημείωσε και στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως ραγδαία αύξηση.

Συνέχισε τονίζοντας ότι θα διευκόλυνε ακόμη περισσότερο τους καταναλωτές αν το όριο ανέπαφων συναλλαγών ήταν κοντά στο ημερήσιο όριο συναλλαγών ενός μέσου πολίτη, δηλαδή αν οι ανέπαφες συναλλαγές κάλυπταν σε ημερήσια βάση ανάγκες για φαγητό, ποτό, μετακίνηση και ψώνια.

Οι καταναλωτές στράφηκαν κατά 20% περισσότερο στο ηλεκτρονικό εμπόριο, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό διπλασιάστηκε μέσα στον τελευταίο χρόνο. Η χρήση ανέπαφων συναλλαγών και το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι κάτι που θα μείνει ως συνήθεια στους καταναλωτές και μετά την πανδημία. «Χρειάζονται 21 μέρες για να δημιουργηθεί μία συνήθεια και 90 μέρες για να παγιωθεί. Έχουμε ήδη ξεπεράσει αυτό το χρονικό όριο», είπε η κα. Hogg.

Η κα Hogg αναφέρθηκε στη δέσμευση της Visa να στηρίξει εκατομμύρια μικρομεσαίες επιχειρήσεις παγκοσμίως, με ήδη πάνω από 2 εκατομμύρια ΜμΕ στην Ευρώπη να έχουν υποστηριχτεί από την εταιρεία για να μεταφέρουν και στο διαδίκτυο τη λειτουργία τους.

Όσο αφορά στην ασφάλεια των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Visa Ευρώπης είπε ότι κατά την διάρκεια της πανδημίας οι απάτες σε συναλλαγές μέσω καρτών ήταν σχεδόν μηδενικές.   Έχουμε, συνέχισε,  μεγιστοποιήσει τις διαδικασίες και τον χρόνο ελέγχου για κάθε επαφή και πλέον οι απάτες είναι σπάνιες.

«Το μέλλον των συναλλαγών είναι στην χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών.  Οι καταναλωτές θεωρούν τις συναλλαγές αυτές αξιόπιστες, ασφαλείς και γρήγορες.  Παράλληλα, νιώθουν ότι έχουν και την διασφάλιση ότι αν κάτι δεν πάει καλά στην αγορά ενός προϊόντος, θα έχουν τη δυνατότητα επιστροφής των χρημάτων τους», συμπλήρωσε.

Τέλος δήλωσε εντυπωσιασμένη με την ψηφιακή μετάβαση και την ταχύτητα με την οποία προχωρά σε αυτή η χώρα μας και δήλωσε ότι η Visa συνεργάζεται με την κυβέρνηση και υποστηρίζει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας "Ελλάδα 2.0”.

ΠΗΓΗ: moneypress.gr