Το ΚΙΝΑΛ συσπειρώνει όλο τον κόσμο της Κεντροαριστεράς

285
Το ΚΙΝΑΛ συσπειρώνει όλο τον κόσμο της Κεντροαριστεράς

Στο Κίνημα Αλλαγής κάνουν λόγο για σύγχυση και πανικό του πρώην πρωθυπουργού, προσθέτοντας δε πως το πιο σύντομο ανέκδοτο είναι να μιλά ο ίδιος για νέο «βρώμικο 89», καθώς είναι το κόμμα του που μαζί με τη Νέα Δημοκρατία έστειλαν στο ειδικό δικαστήριο τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ

Του Χρήστου Δ. Δρούζια

Προσκλητήριο προς όσους αισθάνονται ότι ανήκουν στη μεγάλη δημοκρατική παράταξη, σοσιαλιστές, δημοκράτες, προοδευτικούς κεντρώους, ριζοσπάστες της ανανεωτικής αριστεράς, προοδευτικούς πολίτες απευθύνει η Φώφη Γεννηματά, μέσα από παρέμβασή της στο «Καρφί».

Μια ανοιχτή πρόσκληση σε όλους όσοι πιστεύουν στην αυτόνομη πορεία της παράταξης, που δεν σαγηνεύτηκαν από τα θέλγητρα των θώκων εξουσίας, που θέλουν και μπορούν να προσφέρουν.

Στη σκιά των πρόσφατων αποκαλύψεων για το «μαγαζί» και τα «παραμάγαζα» του ΣΥΡΙΖΑ, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής επιλέγει να στείλει το δικό της μήνυμα, λέγοντας ότι «Όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την προοδευτική παράταξη, τις αρχές και τις αξίες της, δεν χωρούν στη Δημοκρατία, είναι θύλακες παρακράτους.

Ταυτόχρονα, καταλογίζει πολιτικές ευθύνες στον Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνοντας ότι είναι ξεκάθαρο πως γνώριζε και είτε δεν μπορούσε να τα σταματήσει, είτε ήταν σε αδυναμία να τα ελέγξει, είτε τα καθοδηγούσε όλα αυτά, ενώ εγκαλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι αφήνει εκτός κάδρου τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιδιώκοντας συμψηφισμούς.

Στο μεταξύ, μετά τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τις δυσώδεις αποκαλύψεις για «τα έργα και τις ημέρες» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, το Κίνημα Αλλαγής έχει επιδοθεί σε έναν πόλεμο φθοράς κατά του ΣΥΡΙΖΑ, επιλέγοντας ταυτόχρονα την ολομέτωπη επίθεση στην ηγεσία του, στην οποία αποδίδει πλήρως την πολιτική ευθύνη για τα διάφορα «παραμάγαζα» που στήθηκαν με την ανοχή της, την περίοδο 2015-2019.

Πηγές του κόμματος θεωρούν, ότι οι παραπάνω αποκαλύψεις συνιστούν καίριο πλήγμα στο περίφημο ηθικό πλεονέκτημα, που χρησιμοποίησε στο παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ για να αντικρούσει τους πολιτικούς του αντιπάλους, να απαξιώσει το ΠΑΣΟΚ και να ταυτίσει τα στελέχη του με τη διαφθορά και τη διαπλοκή.

Την ίδια ώρα, η Χαριλάου Τρικούπη αποκρούει μετά βδελυγμίας κάθε προσπάθεια σύγκρισης με το «βρώμικο ‘89», που επιστρατεύει ο Αλέξης Τσίπρας ως γραμμή αυτοάμυνας έναντι όσων έχουν έρθει στο φως τις τελευταίες ημέρες, θεωρώντας πως η αυτοθυματοποίηση θα τον ωφελήσει, όπως ωφέλησε πολιτικά το ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Στο Κίνημα Αλλαγής κάνουν λόγο για σύγχυση και πανικό του πρώην πρωθυπουργού, προσθέτοντας δε πως το πιο σύντομο ανέκδοτο είναι να μιλά ο ίδιος για νέο «βρώμικο 89», καθώς είναι το κόμμα του που μαζί με τη Νέα Δημοκρατία έστειλαν στο ειδικό δικαστήριο τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, με υπουργούς σημερινά πρωτοκλασάτα στελέχη του (Δραγασάκης, Κουβέλης, Χατζησωκράτης κ.λπ.).

Η Φώφη Γεννηματά μιλώντας μάλιστα στους βουλευτές και τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ, τόνισε ότι «είναι θράσος να μιλούν στον ΣΥΡΙΖΑ για νέο ‘89» και πρόσθεσε: «Τα όσα αποκαλύφθηκαν δεν έχουν καμία σχέση με τη στημένη επίθεση κατά του Ανδρέα και του ΠΑΣΟΚ. Το βρώμικο ‘89 οργανώθηκε από τη δεξιά σε πλήρη σύμπραξη με τον τότε Συνασπισμό».

Σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών επιβεβαιώνουν απόλυτα τις θέσεις του ΚΙΝΑΛ και την ορθότητα της επιλογής του να επιμείνει τόσο στην αποκάλυψη της αλήθειας όσο και στην απονομή δικαιοσύνης, ενώ την ίδια στιγμή τα ηγετικά στελέχη της δεν κρύβουν την δικαίωση που αισθάνονται ως προς τη σθεναρή στάση που κράτησαν απέναντι στα προσκλητήρια του ΣΥΡΙΖΑ για διάλογο και κοινό μέτωπο κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αποστέλλοντας έτσι ένα σαφές μήνυμα σε όσους θα καλοέβλεπαν μία τέτοια συμπόρευση.

Οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι η στόχευση πλέον του Κινήματος Αλλαγής είναι σαφής και διττή. Από τη μία, να γυρίσει το παιχνίδι και να ανατρέψει τους συσχετισμούς στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς. Συνεργάτες μάλιστα της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής υποστηρίζουν, πως οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών γίνονται καταλύτης πολιτικών εξελίξεων και άπαντες ομονοούν στην εξής εκτίμηση:

Διαγράφεται μια μοναδική ευκαιρία να εμφανιστούμε ως η μόνη αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση στην Κεντροαριστερά.

Από την άλλη, να αποτελέσει το μοναδικό ανάχωμα, το προοδευτικό αντίβαρο, απέναντι στην πολιτική της δεξιάς, τη στιγμή που η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει πλέον καμιά αξιοπιστία να επιτελέσει τον θεσμικό ρόλο της σε μια εποχή κρίσης και μεγάλων προκλήσεων στα εθνικά θέματα, στην οικονομία, στην κοινωνία.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να σταθεί ως αντιπολίτευση του τόπου, μετά από τις τελευταίες αποκαλύψεις. Δεν μπορεί να ασκήσει με αξιοπιστία, σοβαρότητα την αντιπολίτευση που χρειάζεται ο τόπος απέναντι στον Μητσοτάκη», σημειώνουν με νόημα κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη.

Αυτό το κενό θεσμικής αντιπολίτευσης επιδιώκει να καλύψει το Κίνημα Αλλαγής με πρωτοβουλίες εντός και εκτός Βουλής, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει μέτωπα με την κυβέρνηση και ανεβάζει τους τόνους για εργασιακά και οικονομία.

Άλλωστε, το «σκληρό ροκ» κατά του ΣΥΡΙΖΑ δεν συνεπάγεται ότι η κυβέρνηση θα μείνει στο απυρόβλητο και ανενόχλητη να προωθεί την συντηρητική της ατζέντα, σε βάρος των εργαζομένων, της μεσαίας τάξης, των αδύναμων.

Στο πλαίσιο αυτό, η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ επικρίνει την κυβέρνηση ότι αποδίδει όλα τα προβλήματα στην πανδημία και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει στη Βουλή, στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού», εάν θα επιμείνει στην πολιτική του «βλέποντας και κάνοντας» που δεν αντιμετωπίζει την κρίση.

Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής ο τουρισμός δοκιμάζεται, οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα συνέχισης της λειτουργίας τους, καθώς τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους και κυρίως των μικρομεσαίων, οι αγρότες μένουν ουσιαστικά ακάλυπτοι και οι εργαζόμενοι βιώνουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Μάλιστα, στην επίκαιρη ερώτησή της επικαλείται δηλώσεις μελών της κυβέρνησης για ύφεση 16% για το β’ τρίμηνο του 2020 και 8% για το σύνολο της χρονιάς, καθώς και σε μείωση κατά 259.000 των θέσεων εργασίας στο Α' πεντάμηνο του 2020, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2019.

Σε μία κίνηση με έντονο συμβολισμό, o πρωθυπουργός επέλεξε να απαντήσει στην ερώτηση της Φώφης Γεννηματά, επιλέγοντάς την ως θεσμικό του συνομιλητή στη Βουλή, την ώρα μάλιστα που ο ΣΥΡΙΖΑ βυθίζεται στην εσωστρέφεια λόγω των σκοτεινών υποθέσεων που πλήττουν το «ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς του κόμματός του».

Δυναμική επανεκκίνηση και επαγρύπνηση

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής συγκάλεσε, την Τρίτη, κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου, προκειμένου να συζητηθεί και να χαραχτεί η γραμμή πλεύσης του κόμματός της, αλλά και ένας νέος οδικός χάρτης που θα δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα για μία δυναμική επανεκκίνηση.

Η Φώφη Γεννηματά εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση για το μέτωπο της οικονομίας και του τουρισμού και στον ΣΥΡΙΖΑ για το θεσμικό σκέλος, σε σχέση με τις πρακτικές παρακράτους που αποκαλύφθηκαν για την εποχή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, σημείωσε ότι η γειτονική χώρα έχει περάσει στο στάδιο των επιθετικών ενεργειών, ενώ επανέφερε την πρότασή της για τη σύγκλιση Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών για χάραξη εθνικής γραμμής, διευκρινίζοντας ότι η ίδια δεν δίνει λευκή επιταγή στον κ. Μητσοτάκη να χειριστεί τα εθνικά θέματα.

Όσον αφορά στα εσωκομματικά, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής ανακοίνωσε την συγκρότηση Οργανωτικής Επιτροπής για την Νεολαία του Κινήματος Αλλαγής με δίκτυο νέων σε όλη την Ελλάδα, ενώ εκτιμώντας ότι ο Ιούλιος θα είναι καυτός πολιτικά, κάλεσε τους βουλευτές και τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής να περιοδεύσουν σε όλη την Ελλάδα και να σταθούν δίπλα στους πολίτες που πλήττονται.

Τέλος, σημείωσε ότι η επέτειος της 3ης Σεπτέμβρη εφέτος θα είναι αφιερωμένη στο ΕΣΥ, την πορεία και την προσφορά του και τις θέσεις του κόμματος για την αναγέννησή του και στη ΔΕΘ το Κίνημα Αλλαγής θα αναπτύξει τις δικές του βασικές κατευθύνσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανασυγκρότησης.

Από το «Καρφί»