Ξεπούλημα της Μακεδονίας: Με την πλειοψηφία-κουρελού και συνοπτικές διαδικασίες «βάζουν» τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ

30

Οριστικοποιήθηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής η συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών και ‘Αμυνας, του πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και ορίστηκε να ξεκινήσει αύριο στις δύο μεσημέρι.

Η συζήτηση του θα ολοκληρωθεί στην Ολομέλεια την επόμενη μέρα, Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου, με την ψήφιση του.

Σύμφωνα με όλα όσα έχουν συμβεί μέχρι τώρα υπέρ αναμένεται να ψηφίσουν οι 153 βουλευτές, που έδωσαν θετική ψήφο στη Συμφωνία των Πρεσπών. Δηλαδή, οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η Κατερίνα Παπακώστα, η Έλενα Κουντουρά, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο Σπύρος Δανέλλης, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Σπύρος Λυκούδης και ο Γιώργος Μαυρωτάς.

Αμέσως μετά την ψήφιση του Πρωτοκόλλου Ένταξης, αναμένεται και η επίσημη μετονομασία των Σκοπίων σε Βόρεια Μακεδονία.

Υπενθυμίζεται πως τον Ιανουάριο, το κοινοβούλιο στα Σκόπια και, πιο πρόσφατα, το κοινοβούλιο της Αθήνας ενέκριναν τη συμφωνία των Πρεσπών παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και στις δύο χώρες.

Μετά την ολοκλήρωση όλων των τυπικών διαδικασιών για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα αρχίσει η υλοποίησή της.

Συγκεκριμένα, θα εκδοθούν τα αντίστοιχα διατάγματα που θα αλλάξουν τον τυπικό χαρακτήρα των διπλωματικών αποστολών των δύο χωρών. Θα υπάρχει πρεσβεία της Ελλάδας στα Σκόπια και γενικό προξενείο στην Μπίτολα και, αντιστοίχως, πρεσβεία της «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» στην Αθήνα και γενικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη.

Με την έναρξη της ισχύος της Συμφωνίας αρχίζει η εξάμηνη προθεσμία για την κατάργηση των συμβόλων που παραπέμπουν στην ιστορία και τον πολιτισμό της αρχαίας Ελλάδας και της αρχαίας Μακεδονίας στο έδαφος της «Βόρειας Μακεδονίας». Αυτό περιλαμβάνει και πλήρη απόσυρση της προηγούμενης σημαίας της ΠΓΔΜ, με τον ήλιο της Βεργίνας, η οποία έχει μεν πάψει να είναι η επίσημη σημαία της ΠΓΔΜ από το 1995, αλλά εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε διάφορους χώρους και να είναι σημείο αναφοράς εθνικιστικών πολιτικών ομάδων.

Με την πλήρη ενεργοποίηση της Συμφωνίας εκκινεί και η διαδικασία για την αλλαγή του προσδιορισμού της χώρας στα διεθνή και δημόσια έγγραφά της. Σε ό,τι αφορά τα επίσημα έγγραφα για διεθνή χρήση και τα εσωτερικά έγγραφα που μπορούν να έχουν διεθνή χρήση, η προθεσμία για την αλλαγή τους είναι στα πέντε έτη.

Ομως η προθεσμία για τα δημόσια έγγραφα εσωτερικής χρήσης δεν προσδιορίζεται, αλλά συναρτάται με την ενταξιακή διαδικασία στην ΕΕ. Αυτό, πολύ πρακτικά, σημαίνει πως η πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας στο συγκεκριμένο πεδίο μπορεί να πάρει πολλά χρόνια.

Παράλληλα, με την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας των Πρεσπών ξεκινά να εργάζεται η επιτροπή που θα εξετάσει τα σχολικά βιβλία για να αφαιρεθούν οι αλυτρωτικές αναφορές. Για το θέμα αυτό δεν προσδιορίζεται συγκεκριμένη προθεσμία.

Σε ό,τι αφορά τα εμπορικά σήματα, ενώ τα σήματα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Γεωγραφικής Ονομασίας Προέλευσης (ΓΟΠ) έχουν κατοχυρωθεί από την Ελλάδα στην ΕΕ, τα εμπορικά σήματα που περιλαμβάνουν τη λέξη «Μακεδονία» και παράγωγά της μπορούν να κατοχυρωθούν στην αγορά, σε ελληνικούς και διεθνείς φορείς, από όποιον το επιθυμεί.

Η ελληνική πολιτεία έχει δεσμευθεί πως θα βοηθήσει τις ελληνικές εταιρείες με ανάλογα εμπορικά σήματα να ολοκληρώσουν γρήγορα και εγκαίρως τη διεθνή κατοχύρωση, ωστόσο το ζήτημα είναι, επί της ουσίας, ένας αγώνας δρόμου καθώς είναι σαφές πως επιχειρήσεις της γείτονος θα επιδιώξουν να πράξουν ακριβώς το ίδιο.