Το νέο μοντέλο διακυβέρνησης Μητσοτάκη: Oι μπλε φάκελοι, οι αξιολογήσεις, ο ρόλος Πικραμένου-Γεραπετρίτη

80

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβασε ένα βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα με τίτλο «Αυτό είναι το νέο μοντέλο διακυβέρνησης».

Στην ανάρτησή του, ο πρωθυπουργός σημειώνει: «Σήμερα, όλοι οι Υπουργοί παρέλαβαν έναν φάκελο με τους στόχους μας ανά υπουργείο, το πρόγραμμα δράσης μας ως τον Δεκέμβριο και ένα 6μηνιαίο σχέδιο πρωτοβουλιών. Η κυβέρνηση θα λειτουργήσει με αυστηρά χρονοδιαγράμματα και διαρκή αξιολόγηση».

Στο βίντεο υπάρχει το εξής μήνυμα: «Από σήμερα αλλάζει πλήρως το μοντέλο διακυβέρνησης. Κάθε υπουργός λαμβάνει έναν φάκελο με το στρατηγικό σχέδιο του τομέα του όπου περιγράφονται οι κεντρικοί μας στόχοι, τα χρονοδιαγράμματα, οι ομάδες έργου και η υποστήριξη που θα χρειαστεί. Σχεδιάζουμε, υλοποιούμε και αξιολογούμε τις πολιτικές μας με έναν και μόνο στόχο. Να κάνουμε τη ζωή των πολιτών καλύτερη»».

Το νέο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας που θα κληθούν να υπηρετήσουν οι υπουργοί της κυβέρνησης καθώς και όλες λεπτομέρειες σχετικά με την την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου περιγράφoνται αναλυτικά σε κείμενο που δόθηκε προς τα νέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι θα υπάρχει εφεξής συνεχής επικοινωνία µε τους Υπουργούς και Γ.Γ. για την υποστήριξη και τον συντονισµό των ενεργειών τους και την επίτευξη των στόχων του κυβερνητικού προγράµµατος, µέσω ενός ενιαίου µηχανισµού παρακολούθησης.

Στο κείμενο που δόθηκε στους νέους υπουργούς τονίζεται πως θα υπάρχει συνεχής αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης ως προς τους στόχους και τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Στη φιλοσοφία που διέπει το νέο τρόπο διακυβέρνησης θα περιλαμβάνεται και η κατάρτιση ετήσιου σχεδίου κυβερνητικής πολιτικής από κάθε υπουργείο σε συνάρτηση µε τον προϋπολογισµό.

Οι γνωρίζοντες λένε πως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης θα εποπτεύουν την παραγωγή των σχεδίων νόμου εκεί.

Αυτά στη συνέχεια θα αποστέλλονται στο υπουργείο που αφορούν – εκείνο που θα κληθεί, δηλαδή, να τα εφαρμόσει. Ο αρμόδιος υπουργός μαζί με τις υπηρεσίες του θα κάνουν τις προσθήκες και τις παρατηρήσεις που κρίνουν αναγκαίες, κι έπειτα θα γυρνούν στο Μαξίμου για να πάρουν το τελικό OK πριν σταλούν στο Κοινοβούλιο.

Το στοιχείο, βέβαια, που διαφοροποιεί τελείως το μητσοτακικό Πρωθυπουργικό Γραφείο από εκείνα του παρελθόντος είναι το λογισμικό ΜΑΖΙ. Η επίσημη εκδοχή το παρουσιάζει ως «το κεντρικό πληροφοριακό σύστημα για τον συντονισμό του κυβερνητικού προγράμματος». Η ανεπίσημη, ως το μέσο με το οποίο θα ελέγχεται και θα αξιολογείται σε πραγματικό χρόνο η απόδοση όλων των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος δεν θα χρειάζεται καν να ανατρέχει στους «φακέλους – κλώνους» των μπλε φακέλων που έχει στα χέρια του. Δίπλα σε κάθε δράση ή έργο που περιλαμβάνεται στο σύστημα θα υπάρχει ένα σημαιάκι. Οταν πλησιάζει η τελική προθεσμία, θα γίνεται κίτρινο προειδοποιώντας έτσι όλες τις πλευρές. Οταν η προθεσμία λήγει, θα γίνεται κόκκινο.

Λίγο πριν από το κίτρινο σημαιάκι, το υπουργείο που δείχνει να βγαίνει εκτός χρονοδιαγράμματος θα δέχεται μια πρώτη κρούση από τον Σκέρτσο. Αν δεν αποδώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα – και τελικά γίνει κίτρινο το σημαιάκι -, θα ακολουθεί μια δεύτερη από τον διευθυντή του Πρωθυπουργικού Γραφείου Γρηγόρη Δημητριάδη. Στην περίπτωση που αγνοηθεί κι αυτή – με αποτέλεσμα να βαφτεί κόκκινο το σημαιάκι – την τρίτη και τελευταία θα κάνει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Κρίνοντας από την κλιμάκωση των τηλεφωνημάτων, νομιμοποιείται κανείς να εικάσει πως στο σενάριο που οι προκαθορισμένοι στόχοι δεν επιτευχθούν μετά και την τελευταία παρέμβαση, η θέση του υπουργού στο τραπέζι του υπουργικού καθίσταται επισφαλής.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν πως το ΜΑΖΙ θα τεθεί σε λειτουργία στις αρχές Αυγούστου, αφού εκπαιδευθούν οι υπηρεσίες των υπουργείων και περάσει η απαραίτητη περίοδος δοκιμών.

Η επιτυχία όλου του πρότζεκτ, όμως, δεν θα στηρίζεται αποκλειστικά στις δυνατότητες της τεχνολογίας.

Η συμβολή του ανθρώπινου παράγοντα θα είναι εξίσου καθοριστική. Εκείνο που στο δένδρο του μοντέλου λειτουργίας του μηχανισμού περιγράφεται ως «σύνδεσμος υποστήριξης» μεταξύ του εκάστοτε υπουργού και του υφυπουργού συντονισμού του κυβερνητικού έργου είναι στην πραγματικότητα ένας ειδικός σύμβουλος επιλογής Μαξίμου δίπλα σε όποιον κάθεται στην υπουργική καρέκλα.

Στην κομμουνιστική αργκό, άρα, θα περιγραφόταν ως πολιτικός επίτροπος. Παράλληλα, οι γενικοί γραμματείς κάθε υπουργείου θα επιλεγούν – όσοι δεν έχουν επιλεγεί ήδη – από την προεδρία της κυβέρνησης.

Συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου διατείνονταν μέσα στην εβδομάδα ότι όλος ο προαναφερθείς σχεδιασμός του Μαξίμου του Μητσοτάκη βασίζεται σε μια γαπική ιδέα. Ο ισχυρισμός ίσως γινόταν πιστευτός, αλλά ο τελευταίος πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ δεν εμφανίστηκε ποτέ διατεθειμένος να ταράξει το Υπουργικό του Συμβούλιο στην αξιολόγηση.