Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκέφθηκε ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού

135

Σειρά θεμάτων που αφορούν το Πατριαρχείο και την Ομογένεια συζητήθηκαν κατά την επίσκεψη του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Μεχμέτ Ερσόι στο Φανάρι, την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Σύμφωνα με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στο επίκεντρο της συζήτησης του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Τούρκου υπουργού, που διήρκησε μία ώρα, τέθηκαν θέματα που απασχολούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ομογένεια, μεταξύ άλλων, το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Ι. Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, της αναστηλώσεως του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου, των κατειλημμένων ομογενειακών ακινήτων και της αναστηλώσεως Ναών στην Τρίγλια, τα Μουδανιά και σε άλλες περιοχές της Μ. Ασίας, της δημογραφικής συρρίκνωσης της Ομογένειας και των διευκολύνσεων που κρίνονται απαραίτητες για την ενίσχυσή της, καθώς και εκείνο της διενέργειας εκλογών στα μειονοτικά Βακούφια, για την ανανέωση των Εφοροεπιτροπών τους.

Νωρίτερα, στα προπύλαια του Πατριαρχείου τον υπουργό, ο οποίος συνοδευόταν από τον επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων, Μπουρχάν Ερσόι και συνεργάτες του, καλωσόρισαν οι Πανοσιολ. Μ. Πρωτοσύγκελλος κ. Ανδρέας και ο Αρχιμ. κ. Ιωακείμ, Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, μαζί με κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Στη συνέχεια, ο Μ.Πρωτοσύγκελλος κ. Ανδρέας συνόδευσε τον κ. Ersoy και τη συνοδεία του στο Ευγενίδειο Μέγαρο, όπου στην Αίθουσα Ακροάσεων τον ανέμενε και τον υποδέχθηκε, κατά την τάξη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού της χώρας.

Στη συνάντησή τους, παρέστησαν ο Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Ιωακείμ, Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, και οι Εντιμ. κ.κ. Παντελεήμων Βίγκας, Άρχων Μ. Χαρτοφύλαξ, Γεώργιος Παπαλιάρης, πρόεδρος των Κοινοτήτων Σταυροδρομίου και Μ.Ρεύματος, Στράτος Δολτσινιάδης, πρόεδρος της Κοινότητος Μεσαχώρου, όλοι κοινοτικοί παράγοντες της ομογενείας, και Δρ Απόστολος Πορίδης, αρχιτέκτονας και υπεύθυνος του Τεχνικού Γραφείου του Πατριαρχείου.

Μετά τη συνάντηση, ο Τούρκος υπουργός και οι συνεργάτες του επισκέφθηκαν τον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, όπου ο διάκονος Παΐσιος, διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου, τους ενημέρωσε για την ιστορία του, καθώς και για τα ιερά κειμήλια που φυλάσσονται σε αυτόν.