Το «Oruc Reis» έφτασε εννιά μίλια από το Καστελόριζο

349
Το «Oruc Reis» έφτασε εννιά μίλια από το Καστελόριζο

Δεν έχει όρια η τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» έφτασε εννιά μίλια από το Καστελόριζο.

Το «Oruc Reis» πλησίασε το ακριτικό ελληνικό νησί έχοντας απλωμένα καλώδια και συνοδευόμενο από πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία και δύο βοηθητικά, το «Ataman» και το «Cengiz Han».

Η πρώτη προσέγγιση του «Oruc Reis» στο νησιωτικό συγκρότημα της Μεγίστης έγινε το απόγευμα της Κυριακής, όταν το τουρκικό ερευνητικό πλοίο προσέγγισε τη νήσο Στρογγύλη σε απόσταση μικρότερη των 12 ναυτικών μιλίων.

Ο Ερντογάν έδειξε ότι αμφισβητεί το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια από τις ακτές των νησιών.

Το δεύτερο μήνυμα της Τουρκίας διεθνώς είναι ότι η ελληνική υφαλοκρηπίδα εκτείνεται στα έξι ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο και ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εκμεταλλευθεί τον θαλάσσιο και υποθαλάσσιο πλούτο εκτός της ζώνης της χωρικής της θάλασσας στα 6 ναυτικά μίλια.

Χθες το απόγευμα της Δευτέρας, το «Oruc Reis» έφτασε μέχρι το όριο της ζώνης ερευνών, όπως περιγράφονται στην Navtex, στον 28ο μεσημβρινό.

Από εκείνο το σημείο ξεκινά η οριοθετημένη ελληνική ΑΟΖ, επί τη βάση της συμφωνίας της 6ης Αυγούστου με την Αίγυπτο.

Κι ενώ η Άγκυρα δεν ξεπέρασε το όριο που η ίδια έχει θέσει με βάση τις συντεταγμένες της Navtex που εκδόθηκε από τον σταθμό της Αττάλειας στις 11 Οκτωβρίου, με την κίνηση του ερευνητικού στο όριο του 28ου μεσημβρινού έδειξε ότι διεκδικεί ολόκληρη την θαλάσσια περιοχή μέχρι τον 28ο μεσημβρινό ως μέρος της υποτιθέμενης τουρκικής «γαλάζιας πατρίδας».

Σήμερα το πρωί, ο τουρκικός στολίσκος με το Oruc Reis κινήθηκε και πάλι εντός της ζώνης των 12 ναυτικών μιλίων από το Καστελόριζο. Στην γραμμή των 12 μιλίων από την Μεγίστη, το «Oruc Reis»-έχοντας απλωμένα καλώδια περίπου 5 μιλίων- ξεκίνησε να στρίβει κινούμενο αριστερόστροφα.

Στο τέλος αυτής της στροφής το «Oruc Reis» είχε φτάσει περίπου εννέα μίλια από το Καστελόριζο και πλέον βρίσκεται σε απόσταση περίπου 15-20 ναυτικών μιλίων από το συγκρότημα της Μεγίστης πλέοντας με πορεία νοτιοδυτική.