Ελλάδα: Navtex για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στο Καστελόριζο

479

Στην έκδοση NAVTEX που δεσμεύει τη θαλάσσια περιοχή γύρω από το Καστελόριζο προχώρησε η υδρογραφική υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού.

Η NAVTEX ισχύει από αύριο Δευτέρα 26 Ιουλίου έως και τις 30 Ιουλίου με στόχο να διεξαχθούν από το Πολεμικό Ναυτικό ασκήσεις με πυρά.

Σύμφωνα με την NAVTEX απαγορεύεται στους ναυτιλλομένους η διέλευση από την δεσμευμένη περιοχή.

Λίγη ώρα αργότερα, οι Τούρκοι απάντησαν στην Ελλάδα με antinavtex, με την οποία κρίνουν ως… παράνομη την ελληνική.

Και διπλωματικός μαραθώνιος από την Αθήνα

Όλες αυτές οι κινήσεις εντάσσονται στο ισχυρό τείχος που επιχειρεί να χτίσει η Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία, με διεξαγωγή -μεταξύ άλλων- ενός διπλωματικού «μαραθωνίου».

Στο πλαίσιο αυτό, παραμένει σε πολύ στενή διπλωματική επαφή και με το Βερολίνο και με το Παρίσι. Άλλωστε, το Βερολίνο έχει παίξει έναν αποφασιστικό ρόλο στην αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία, ιδιαίτερα με το τηλεφώνημα που έκανε η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ τόσο στον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και στον έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Την ίδια στιγμή παραμένει ενεργός ο δίαυλος επικοινωνίας στο τρίγωνο Βερολίνου – Αθήνας – Άγκυρας σε επίπεδο διπλωματικών γραφείων των πρωθυπουργών και των προέδρων.

Στο μεταξύ, αύριο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας υποδέχτηκε στο υπουργείο την ομόλογό του από τη Βουλγαρία και στη συνέχεια θα υποδεχτεί την ομόλογό του από την Ισπανία, γεγονός που δείχνει ότι εντείνονται οι διπλωματικές επαφές και θα συζητηθούν η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμμετοχή της Ελλάδας, την ερχόμενη Τετάρτη, σε τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για τη Λιβύη, μια χώρα στην οποία η Τουρκία παίζει το δικό της ρόλο και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο κυρώσεων.

Τέλος, οι ΗΠΑ παρά το γεγονός ότι κρατούν χαμηλούς τόνους σε διπλωματικό επίπεδο αυτή τη στιγμή, έχουν το αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ νότια της Κρήτης και θα συμμετάσχει σε κοινές αεροπορικές ασκήσεις με την ελληνική πολεμική αεροπορία.