Το πρώτο Σαββατοκύριακο «ελευθερίας»

166
Το πρώτο Σαββατοκύριακο «ελευθερίας»

Μεγάλη κίνηση σε εθνικές οδούς και λιμάνια - Ποιες απαγορεύσεις παραμένουν

Μετά από έξι μήνες lockdown αυτό το Σαββατοκύριακο είναι το πρώτο ελεύθερο. Από χθες καταργήθηκαν τα SMS μηνύματα στο 13033 και επιτράπηκαν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Από την Παρασκευή, οι πολίτες μπορούν να μετακινηθούν από νομό σε νομό.

Ακόμα, η είσοδος στα μαγαζιά γίνεται χωρίς ραντεβού και το βράδυ η απαγόρευση κυκλοφορίας θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 00:30 και όχι από τις 23:00 που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Πολλοί ήταν εκείνοι που αποφάσισαν να αφήσουν τις πόλεις και να φύγουν για να περάσουν το Σαββατοκύριακο στην επαρχία. Μεγάλη ήταν η κίνηση χθες τόσο στα λιμάνια, όσο και στις εθνικές οδούς.

Η αποτελεσματική επιδημιολογική επιτήρηση μέσω των εκτεταμένων διαγνωστικών ελέγχων και η εμβολιαστική διαδικασία που προχωρά χτίζοντας μέρα με την ημέρα το τείχος ανοσίας έθεσαν τις βάσεις για την κατάργηση των μέτρων που έχουν γίνει συνώνυμο της ζωής μας εδώ και περίπου 14 μήνες.

Πώς θα γίνει η εξόρμηση σε νησιά και εξοχικά

Τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα σε επίπεδο κυκλοφορίας, διαπεριφερειακών μετακινήσεων και επισκέψεων στα νησιά, αλλά και το χρονοδιάγραμμα των επόμενων ημερών στο πλαίσιο ανοίγματος του τουρισμού παρουσίασε αναλυτικά κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου της Παρασκευής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς:

Από σήμερα 14 Μαΐου, όποιος θέλει μπορεί να ταξιδέψει προς τα ελληνικά νησιά, είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, αρκεί μαζί με το εισιτήριό του να διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού, 14 μέρες μετά τη δεύτερη δόση, είτε αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών (εναλλακτικά rapid test ή self test 24 ωρών), ή διαφορετικά να υπάρχει μία βεβαίωση νόσησης 2 ως 9 μήνες μετά από αυτή (από τις προϋποθέσεις αυτές εξαιρούνται Λευκάδα, Εύβοια και Σαλαμίνα).

Επιπλέον, από σήμερα επιτρέπονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, με ισχυρή σύσταση για διενέργεια διαγνωστικού τεστ, καταργείται το sms για τη μετακίνηση και το click away και click in shop για το λιανεμπόριο, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά από τις 00:30 το βράδυ, με εξαίρεση μόνο για λόγους εργασίας, ιατρικούς ή βόλτα κατοικιδίου. Τέλος, σήμερα ανοίγουν τα μουσεία, με 2 μέτρα απόσταση ανά άτομο και ένα άτομο ανά 15 τ.μ., τα καζίνο και τα γραφεία συνοικεσίων.

Για τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό, απαιτείται η συμπλήρωση της φόρμας PLF μία ημέρα πριν, πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό PCR ή rapid test, είτε βεβαίωση νόσησης από 2-9 μήνες για όλους ενήλικες και τους ανήλικους άνω των 5 ετών. Οι ταξιδιώτες επίσης θα υποβάλλονται και σε έλεγχο πιστοποίησης. Ο συνοριακός έλεγχος στην Κακκαβιά, θα λειτουργεί από τις 7 πρωί έως τις 7 το απόγευμα, με όριο έως 400 άτομα, χωρίς να υπολογίζονται οι οδηγοί φορτηγών.

Δευτέρα 17 Μαΐου: Ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα μουσικά εκπαιδευτικά μαθήματα σε ατομικό επίπεδο και οι πρακτικές και εργαστηριακές σε ΙΕΚ. Τα σχολεία θα λειτουργούν με ένα self test την εβδομάδα για μαθητές, εκπαιδευτικούς και λοιπό προσωπικό.

Παρασκευή 21 Μαΐου: Ανοίγουν τα θερινά σινεμά με κενή θέση ανά δύο άτομα, χωρίς διάλειμμα και με ηλεκτρονικό εισιτήριο.

Παρασκευή 28 Μαΐου: Ανοίγουν τα υπαίθρια θεάματα.

Οι απαγορεύσεις που μένουν

Μία από τις απαγορεύσεις που παραμένουν είναι οι συναθροίσεις στα σπίτια. Άλλωστε οι επιστήμονες το έχουν ξεκαθαρίσει: Ανοίγουμε σταδιακά ώστε ο κόσμος να μπορεί να βγει και να διασκεδάσει έξω, που ο κορωνοϊός μεταδίδεται δυσκολότερα και να μην μαζεύεται σε κλειστούς χώρους.

Έτσι λοιπόν, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του MEGA, δεν μπορεί κανείς να φέρει κόσμο στο σπίτι του, πλην της οικογένείας του.

Τα 9 άτομα (ή 12 σε εξωτερικό χώρο) ίσχυε μόνο το Πάσχα, τώρα έχουμε επιστρέψει στην καθημερινότητα, η οποία για το σπίτι είναι μόνο οικογένειες, δεν μπορούμε να καλέσουμε κόσμο στο σπίτι ακόμα.

Ακόμα μια παράβαση που μπορεί να μας στοιχίσει 300 ευρώ είναι η υπέρβαση του συγκεκριμένου ορίου επιβαινόντων στα οχήματα, όπου επιτρέπονται μέχρι δύο επιβάτες εκτός από τον οδηγό.

Για ποιους λόγους μπορούμε να κυκλοφορούμε μετά τις 00:30

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, μετά τις 00:30 μπορούμε να κυκλοφορήσουμε μόνο για τρεις λόγους.

Αυτοί είναι:

Μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας,

μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία) και

ατομική κίνηση με κατοικίδιο ζώο.

Τα δικαιολογητικά ανά περίπτωση

Για την μετακίνηση της περ. (α) της παρ. 1 πρέπει ο πολίτης να φέρει υποχρεωτικά μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και βεβαίωση κίνησης (βεβαίωση τύπου Α), σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.

Η βεβαίωση κίνησης παρέχεται, με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος, από τον εργοδότη ή, σε περίπτωση νομικού προσώπου, από τον νόμιμο εκπρόσωπό του ή, σε περίπτωση αυτοαπασχολούμενου, ελεύθερου επαγγελματία ή επιτηδευματία από τον ίδιο, περιέχει δε το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του, λαμβανομένης υπόψη και τυχόν αναγκαίας υπερωριακής απασχόλησης.

Για τις περ. (β) και (γ) της παρ. 1 η βεβαίωση κίνησης αφορά κάθε μεμονωμένη κίνηση και μόνο αυτή, υπογράφεται από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, με προσωπική του ευθύνη, και περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού του πολίτη καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης (Βεβαίωση τύπου Β).

Οι βεβαιώσεις του προηγούμενου εδαφίου μπορούν να λαμβάνονται από την ηλεκτρονική σελίδα forma.gov.gr και να συμπληρώνονται από τον πολίτη ή να αντιγράφονται έντυπα ή ιδιογράφως κατά το περιεχόμενο του οικείου υποδείγματος που αναρτάται στον ιστότοπο forma.gov.gr.