Το «θολό» Ποτάμι κρίνει τις «Πρέσπες»- Η Κυβέρνηση κοντά στους «151»

59

Ένα παρασκήνιο για τα ελληνικά κοινοβουλευτικά χρονικά εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου αναζητά εναγωνιωδώς την δεύτερη πλειοψηφία, αυτή που αφορά την κύρωση της κατάπτυστης Συμφωνίας των Πρεσπών, μία διαδικασία που αντίθετα με ότι πίστευαν πολλοί ίσως και να είναι πιο βατή για την κυβέρνηση.

Σε αυτό συνέτεινε και η «ότι να 'ναι» απόφαση του Ποταμιού να απελευθερώσει τους βουλευτές του να ψηφίσουν κατά συνείδηση, μία εξέλιξη που ανοίγει το δρόμο στους Στ. Θεοδωράκη και Γιώρ. Μαυρωτά να δώσουν θετική ψήφο και να προσμετρηθούν σε όσους έχουν ήδη δηλώσει ότι είναι υπέρ.

Συγκεκριμένα, κι εφόσον δεν υπάρξουν εκπλήξεις, στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προστίθεται η Κατερίνα Παπακώστα, ο Σπύρος Δανέλλης και οι δύο βουλευτές που ήταν μέχρι πρότινος στους ΑΝΕΛ, δηλαδή Ε. Κουντουρά και Θ. Παπαχριστόπουλος.

Συνολικά δηλαδή υπάρχουν 149 χωρίς να προσμετράται ο Β. Κόκκαλης και ο Κ. Ζουράρις που έχουν δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσουν αλλά ποτέ κανείς δεν είναι σίγουρος για την τελική ψήφο τους.

Στην περίπτωση που δύο βουλευτές από το Ποτάμι στηρίξουν τη συμφωνία αυτόματα οδηγούμαστε στον αριθμό 151 ενώ η κυβέρνηση θα μπορούσε να αυξήσει την πλειοψηφία αν ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος παραβλέψει τη σύσταση της Φώφης Γεννηματά για κοινή γραμμή αλλιώς θα υπάρξουν επιπτώσεις.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, στη ΔΗΜΑΡ υπάρχουν δύο τάσεις, δύο προτάσεις που θα κατατεθούν στη συνεδρίαση της Κυριακής. Η πρώτη είναι σκληρή γραμμή υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών και η δεύτερη να επιλεγεί η λύση της αποχής.

Την ίδια στιγμή, προς την αποχή φαίνεται να προσανατολίζεται και ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης, αν και δεν θα αποκλειόταν και μια θετική ψήφος μαζί με τους Μαυρωτά και Θεοδωράκη.

Υπενθυμίζεται ότι αταλάντευτα όχι λένε οι κ. Αμυράς και Ψαριανός ο οποίος χθες είπε την «ατάκα» της ημέρας ότι δεν θα γίνει «ρεπατζής του Ζουράρι».

Μετά τη συνεδρίαση στελέχη του κόμματος προχώρησαν σε δηλώσεις.

Ο Γρηγόρης Ψαριανός δήλωσε: «Είμαστε απαλλαγμενοι από ένα βαρίδι. Η σύνθετη ονομασία είναι Βόρεια Μακεδονία. Αλλά η γλώσσα δεν είναι έτσι βορειομακεδονική. Εγώ δεν είπα ποτέ ότι φεύγω».

Ο ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος επισήμανε ότι «επιβεβαιωσαμε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος διάλυσης του Ποταμιού» και πρόσυεσε: «Είναι μια μοναδική ευκαιρία για τη Συμφωνία. Να δώσουμε σε Ευρώπη και και ΗΠΑ το μήνυμα ότι προχωράμε».
Ο ευρωβουλευτής Γιώργος Γραμματικάκης μίλησε για σχιζοφρενική κατάσταση και κάλεσε να ψηφιστεί η Συμφωνία.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του κόμματος Σταύρος Θεοδωράκης είχε δηλώσει προσερχόμενος στα γραφεία του κόμματός του. «Δεν θα λέμε σε όλα όχι, θα σκεφτόμαστε το συμφέρον της χώρας. Δεν είμαστε με αυτούς που κυβερνούν, αλλά ούτε γίνουμε μια στείρα αντιπολίτευση, με όχι και κραυγές. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τη χώρα όχι κατ’ ανάγκη το κόμμα μας και αυτό είναι πρόβλημα ».

Η δήλωση ερμηνεύθηκε ως κατ’ αρχήν «ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών. Προσερχόμενος στην κοινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού, πρόσθεσε «τα πήγαμε πολύ καλά στη Βουλή, παρά το τραύμα που προσπάθησε να μας προκαλέσει μια ξαφνική αλλαγή. Αυτό φάνηκε από τις αντιδράσεις στελεχών μας και του κόσμου. Δεν ειμαστε με αυτους που κυβερνούν αλλα ουτε θα γίνουμε μια στείρα αντιπολίτευση», είπε.

Σε κάθε περίπτωση οι συσχετισμοί που διαμορφώνονται δείχνουν ότι η συμφωνία περνά έστω και οριακά, με 151 βουλευτές, αλλά δεν αποκλείεται να διευρυνθεί η πλειοψηφία.

Βεβαίως υπάρχουν αρκετές ημέρες μέχρι να έρθει η συμφωνία στη Βουλή, κι ενδεχομένως να υπάρξουν ανατροπές, όμως, από χθες στο Μαξίμου εμφανίζονται πιο ήσυχοι για την ημέρα της ψηφοφορίας.