Τόμσεν: «Αναγκαία η περικοπή συντάξεων και η μείωση του αφορολόγητου»

130
Τόμσεν: Αλλαγή δημοσιονομικής πολιτικής με διεύρυνσης της φορολογικής βάσης

«Η περικοπή των συντάξεων αλλά και η μείωση του αφορολόγητου ορίου, για το οποία έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση, συνιστούν αναγκαία μέτρα κατά την εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», ανέφερε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν.

Ειδικότερα, παρουσιάζοντας την έκθεση του ΔΝΤ για την ευρωπαϊκή οικονομία (Regional Economic Outlook for Europe), ερωτηθείς για το ζήτημα των ελληνικών συντάξεων ανέφερε πως «θεωρούμε πως τόσο η μεταρρύθμιση των συντάξεων όσο και η φορολογική μεταρρύθμιση είναι καλές και αναγκαίες».

Ο Πολ Τόμσεν διευκρίνισε πάντως πριν απαντήσει ότι το ΔΝΤ δεν μετέχει ενεργά στις συζητήσεις για την Ελλάδα καθώς πλέον «δεν έχουμε πρόγραμμα με την Ελλάδα». Ωστόσο ο ίδιος πρόσθεσε ότι «αν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος είναι καλό να χρησιμοποιείται για πολιτικές που θα στηρίζουν την οικονομία σε δύσκολες εποχές».

Ουσιαστικά ο Πολ Τόμσεν επανέλαβε τις θέσεις που εξέφρασε πρόσφατα και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, ο οποίος είχε τονίσει ότι η Ελλάδα χρειάζεται να κινηθεί προς μια δίκαιη δημοσιονομική πολιτική που θα απελευθερώνει χώρο για κοινωνικές δαπάνες.

Μάλιστα, όπως είχε αναφέρει ο Τζέρι Ράις μεταφέροντας τη θέση του ΔΝΤ, με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος αφενός θα δημιουργηθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος για να διοχετευθούν πόροι στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, ενώ αφετέρου θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές.