Αιχμές Τόμσεν κατά της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τα «κόκκινα» δάνεια

86
Τόμσεν: «Αναξιόπιστη» η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση των «κόκκινων» δανείων

«Aπαραίτητο μέτρο» για την ελληνική οικονομία χαρακτήρισε τη μείωση του αφορολογήτου ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πόουλ Τόμσεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του που παραχώρησε στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ.

Μάλιστα, το στέλεχος του Ταμείου χαρακτήρισε «αναξιόπιστη» τη στρατηγική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για μείωση των «κόκκινων» δανείων σε βάθος ετών.

Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ σε συνέντευξη για την κατάσταση της Ευρώπης αναφέρθηκε εκτενώς στην Ελλάδα σημειώνοντας πως η μείωση του αφορολόγητου είναι διαρθρωτικό κι όχι δημοσιονομικό μέτρο – καθώς η Αθήνα έχει αποδείξει πως μπορεί ούτως ή άλλως να πετύχει τα ζητούμενα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ακόμα, ο Πόουλ Τόμσεν συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις ώστε να ελευθερώσει πόρους για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας της, για επενδύσεις, για φορολογικές μεταρρυθμίσεις και για αποκατάσταση των δημόσιων δαπανών που έχουν συμπιεστεί σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Σχετικά με τα «κόκκινα» δάνεια και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ο Πόουλ Τόμσεν απέφυγε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις, ωστόσο υπενθύμισε την πάγια θέση του Ταμείου που τονίζει την ανάγκη ύπαρξης μιας «αξιόπιστης στρατηγικής» για τη διαχείριση του μεγάλου αριθμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ακόμα, σημείωσε πως χρειάζεται ουσιαστική λύση στο «αγκάθι» των «κόκκινων» δανείων, ώστε το τραπεζικό σύστημα να μπορέσει να χρηματοδοτήσει ξανά την πραγματική οικονομία.

«Γνωρίζουμε πως υπάρχει ένα μεγάλο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων και πως η κεφαλαιακή δομή των ελληνικών τραπεζών βασίζεται αρκετά στον αναβαλλόμενο φόρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο Πολ Τόμσεν περιέγραψε ως «καλοδεχούμενη» την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την Ελλάδα.