«Τορπίλες» στα σαθρά κυβερνητικά θεμέλια τα καθημερινά «αλληλομαχαιρώματα» υπουργών- Απλός θεατής ο αδύναμος Τσίπρας

202

Δεν έχει περάσει παρά μία μόλις εβδομάδα από την ενδοκυβερνητική θύελλα σε σχέση με τις καταγγελίες Κοτζιά για Καμμένο και Σόρος και από εχθές ακόμα μία σκληρή κόντρα μεταξύ υπουργών ήρθε στο προσκήνιο.

Ουσιαστικά, η εκρηκτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην υπουργό Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη και την υφυπουργό της Κατερίνα Παπακώστα ανέδειξε και πάλι τις διαφορές, τόσο πολιτικές όσο και προσωπικές που υφίστανται μεταξύ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και κυβερνητικών παραγόντων οι οποίοι προέρχονται από το πολιτικό μόρφωμα των ΑΝΕΛ.

Ενόψει μάλιστα των εθνικών εκλογών, με τις προσωπικές αγωνίες να χτυπούν κόκκινο, καθώς στις επικείμενες κάλπες θα παιχθούν πολλές πολιτικές καριέρες, το κλίμα γίνεται συχνά πυκνά εκρηκτικό.

Μάλιστα και εχθές, η αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο υπουργούς έφτασε σε τόσο οριακό σημείο ώστε να αποτραπεί την τελευταία στιγμή η παραίτηση της κυρίας Παπακώστα.

Η αυτοαποκαλούμενη «καραμανλική», πρώην γαλάζια βουλευτής απείλησε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, διαμαρτυρόμενη γιατί η υπουργός δεν την ενημέρωσε για τις κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία και προώθησε μόνη της το σχετικό ΦΕΚ.

Σε έξαλλη κατάσταση, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η κυρία Παπακώστα τριγυρνούσε στους διαδρόμους της Βουλής και κάποια στιγμή απευθύνθηκε τηλεφωνικά στον Πάνο Καμμένο, ο οποίος, υποτίθεται, είναι εκείνος που την πρότεινε για υπουργοποίηση στον Αλέξη Τσίπρα και άρα αποτελεί επιλογή των ΑΝΕΛ.

Πληροφορίες από ανεπίσημες πηγές αναφέρουν ότι η κυρία Παπακώστα επιχείρησε να φτάσει μέχρι τον πρωθυπουργό προκειμένου να δεχθεί διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρχει ένας χειρισμός, που να την ικανοποιεί.

Τελικά, όπως αναφέρουν πηγές, έγινε μία ολιγόλεπτη συνάντηση, την οποία είχε ανάγκη η κυρία Παπακώστα για να νιώθει ότι έχει τη στήριξη του κ. Τσίπρα.

Σε κάθε περίπτωση, την επιχείρηση κατευνασμού ανέλαβε η υπουργός κυρία Γεροβασίλη, η οποία εθεάθη να συνομιλεί για αρκετή ώρα με την υφιστάμενή της στο εντευκτήριο της Βουλής.

Η κατάσταση φαίνεται να εκτονώθηκε κατ’ αρχήν, όμως πολλοί εκφράζουν την απορία τους για το πώς μπορούν να συνεχίσουν να συνεργάζονται οι δύο κυρίες στο ευαίσθητο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Με δεδομένο όμως ότι δεν έχουν την πολυτέλεια να χάσουν μία υπουργική θέση, που μπορεί να είναι απολύτως χρήσιμη για την επανεκλογή τους στις βουλευτικές εκλογές δύσκολα θα το τραβήξουν στα άκρα, ειδικά σε μία περίοδο, που η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλλει μία «θετική» για την ίδια πολιτική ατζέντα, ξεπερνώντας εσωτερικές κρίσεις, που άλλοτε σχετίζονται με τα προβλήματα συγκατοίκησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και άλλοτε είναι απλές εκφράσεις εσωκομματικών διαφωνιών στον ένα ή τον άλλο κυβερνητικό εταίρο.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η Όλγα Γεροβασίλη είχε μιλήσει προ ημερών για το θέμα στον πρωθυπουργό ενώ τον ενημέρωσε και χθες για τη διαφωνία.

«Σε ευαίσθητα θέματα, επειδή πρόκειται για ένα κρίσιμο υπουργείο, τα όποια προβλήματα και διαφωνίες ανακύπτουν λύνονται με διάλογο και δίχως εντάσεις ανάμεσα σε υπουργό και υφυπουργό» σχολίαζαν κύκλοι της κ. Παπακώστα χωρίς να είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τις πληροφορίες παραίτησής της. «Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα (παραίτησης)» ανέφεραν από την πλευρά τους πηγές της κ. Γεροβασίλη.

«Το θέμα των κρίσεων δεν έχει αποφασιστεί, μένει ανοιχτό το θέμα της αναπλήρωσης του υπαρχηγού» δήλωναν από πλευράς τους στον ΣΚΑΪ πηγές της ΕΛΑΣ.