Τουρκία: Ελεύθερος ο Αμερικανός πάστορας Μπράνσον

68
Παραμένει στην Τουρκία ο Μπράνσον

Την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον αποφάσισε τουρκικό δικαστήριο που συνεδρίασε στη Σμύρνη.

Το δικαστήριο επέβαλε στον Αμερικανό πάστορα έκτιση ποινής σε φυλακή, τριών ετών, ενός μηνός και 15 ημερών, ενώ ήρθη ο κατ’ οίκον περιορισμός και η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, κάτι που ανοίγει τον δρόμο για την άμεση επιστροφή του στις ΗΠΑ.

Νωρίτερα, ο εισαγγελέας είχε προτείνει φυλάκιση δέκα ετών για τον πάστορα και άρση των περιορισμών. Η απελευθέρωσή του αναμένεται να δώσει τέλος στη διένεξη μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πάστορας κατηγορείται για διασυνδέσεις με τρομοκρατία και κατασκοπία, ενώ καθ'  όλη τη διάρκεια της ακροαματικής  διαδικασίας, υποστήριζε ακράδαντα  την αθωότητά του.

Ο Αμερικανός πάστορας φυλακίστηκε για δύο περίπου χρόνια, πριν αποφασιστεί ο κατ' οίκον περιορισμός του στις 25 Ιουλίου, για λόγους υγείας.

Στο πρώτο μέρος της ακροαματικής διαδικασίας εξετάστηκαν τέσσερις μάρτυρες. Η μία εξ αυτών δήλωσε ότι ουδέποτε είχε ακούσει ότι μέλη του PKK περιθάλπτηκαν σε κλινική ιδιοκτησίας φίλου του Μπράνσον και ότι στη συνέχεια εστάλησαν στον πόλεμο της Συρίας.

Ένας άλλος μάρτυρας απέσυρε τον ισχυρισμό του ότι συριακό μέλος της εκκλησίας του Μπράνσον κατασκεύαζε βόμβες για τρομοκρατικές επιθέσεις, ενώ ένας τρίτος μάρτυρας τόνισε ότι ουδέποτε είχαν δει μέλη της FETÖ, της οργάνωσης του αυτοεξόριστου ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν σε χώρο προσευχής του Μπράνσον, τονίζοντας ότι ήταν απλώς φήμες.