Τουρκία: Η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ενέκρινε τη συμφωνία με τη Λιβύη

211
Τουρκία: Η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ενέκρινε τη συμφωνία με τη Λιβύη

Ενέκρινε την αμφιλεγόμενη συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης της Λιβύης, σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο, η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα, η επιτροπή της τουρκικής Βουλής ενέκρινε τη συμφωνία, η οποία θα προσφέρει στην Τουρκία πρόσβαση σε οικονομική ζώνη σε όλη τη Μεσόγειο, ανοίγοντας το δρόμο για την τελική ψηφοφορία στη γενική συνέλευση του κοινοβουλίου, αργότερα μέσα στην ημέρα.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βρέθηκε στην Τρίπολη την προηγούμενη εβδομάδα και υπέγραψε τη συμφωνία με τη Λιβύη, η οποία, πάντως, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη βουλή της αφρικανικής χώρας, καθώς «αποτελεί κατάφωρη παραβίαση» της ασφάλειας και της κυριαρχίας της Λιβύης, με δεδομένο πως θα παραχωρούσε στην τουρκική Kυβέρνηση το δικαίωμα χρήσης του εναέριου χώρου και των υδάτων της, καθώς και την οικοδόμηση στρατιωτικών βάσεων στα έδαφος της.

Έντονες είναι οι αντιδράσεις και από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο, που κάνουν λόγο για «σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου».