Τουρκία: O Ερντογάν μετέτρεψε σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού σε θαλαμηγό (Video)

428
O Ερντογάν μετέτρεψε σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού σε θαλαμηγό

Σε πολυτελή θαλαμηγό μετέτρεψαν εκπαιδευτικό σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, προκειμένου να καλύπτει τις ανάγκες των μετακινήσεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αυτή η κίνηση αποτελεί, τις τελευταίες ημέρες, ακόμα ένα πεδίο σύγκρουσης μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος AKP και του αντιπολιτευόμενου CHP, με βουλευτές των κεμαλιστών να στρέφουν τα πυρά τους εναντίον του Ερντογάν, κατηγορώντας τον για εξυπηρέτηση προσωπικών φιλοδοξιών, για μεγαλομανία και δικτατορικές τάσεις.

Συγκεκριμένα, η απόφαση του Προέδρου της Τουρκίας να μετατρέψει σε γιοτ, το μήκους 40 μέτρων εκπαιδευτικό σκάφος, ώστε να συμπεριληφθεί στον μικτό στόλο των μέσων μετακίνησης του Ερντογάν έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων από βουλευτές και στελέχη της αντιπολίτευσης.

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, επιβεβαίωσε την «αλλαγή αρμοδιοτήτων» του σκάφους, χωρίς να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, τα οποία αναπαράγουν οι βουλευτές του CHP στην κόντρα με τον Ερντογάν, το σκάφος άρχισε να κατασκευάζεται στα ναυπηγεία της Κωνσταντινούπολης το 2000 με στόχο να αποτελέσει μέσο εκπαίδευσης των στελεχών του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Το Yacamoz, όπως ήταν η αρχική του ονομασία, έχει εκτόπισμα 495 τόνων και μπορεί να φιλοξενήσει δεκαμελές πλήρωμα, ενώ παραδόθηκε στο τουρκικό ναυτικό το 2006, υπηρετώντας ως εκπαιδευτικό σκάφος με την ονομασία Y68 μέχρι το 2015, οπότε και η χρήση του άλλαξε, μετά από απόφαση της τουρκικής προεδρίας.

Μάλιστα, μεταξύ του 2015 και του 2019, οι θεάσεις του σκάφους περιορίστηκαν στο ελάχιστο, γεννώντας εύλογα ερωτήματα σχετικά με την χρήση του, με εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας να περιορίζεται μόνο στο να αναφέρει πως το σκάφος εξυπηρετεί τις ανάγκες του Τούρκου προέδρου, όταν αυτό απαιτείται.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες της τουρκικής αντιπολίτευσης, η μετατροπή του σκάφους εντάσσεται στα πλαίσια της δημιουργίας ενός «παλατιού» για τον Ερντογάν στις μεσογειακές ακτές και συγκεκριμένα στην περιοχή της Μαρμαρίδας, στα νοτιοδυτικά παράλια της Μικράς Ασίας, με αρκετούς ακόμα να συνδέουν με τα παραπάνω και την αγορά ενός αεροσκάφους Boeing 747-8i το 2018 από το Κατάρ, που όπως καταγγέλλεται χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τις μετακινήσεις του Τούρκου Προέδρου.

Τα παραπάνω εγείρουν ερωτήματα για το συνολικό κόστος του προσωπικού «στόλου» του Ερντογάν, το οποίο και επωμίζονται οι Τούρκοι πολίτες.