Τουρκία: Σήμερα η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την Αγιά Σοφιά

134

Για το μέλλον της Αγιάς Σοφιάς θα αποφασίσει σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας. Αν δηλαδή θα μετατραπεί σε τζαμί από μουσείο, θέμα το οποίο έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.

Το Ανώτατο Δικαστήριο καλείται να αποφανθεί βάσει δύο προσφυγών ΜΚΟ που έχουν αιτηθεί τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος. Βέβαια, πολλοί εκτιμούν ότι ίσως το τουρκικό Ανώτατο Δικαστήριο αναβάλλει την απόφαση.

Η τουρκική Κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο Β σε περίπτωση που το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφασίσει αρνητικά για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak.

Όπως γράφει η εφημερίδα, οι νομικοί της Προεδρίας έχουν παραδώσει ένα plan B στον Τούρκο Πρόεδρο. Σύμφωνα με τον νομικό Ερσάν Σεν, με βάση τις προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις, αναμένεται πως και τώρα η απόφαση θα είναι απορριπτική, ενώ ο επίσης νομικός Τζουνέιτ Τορομάν σημειώνει πως αν το επιθυμεί η κυβέρνηση μπορεί να αγνοήσει την δικαστική απόφαση.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Areda για λογαριασμό του AKP, το 79,4% των Τούρκων πολιτών τάσσεται υπέρ του να ανοίξει η Αγιά Σοφιά για μουσουλμανική προσευχή, ενώ αρνητικά απαντά το 20,6%.

Στο ερώτημα αν «η μετατροπή σε τζαμί θα επηρεάσει τον αριθμό των τουριστών», το 29,5% απαντά πως θα αυξηθεί η επισκεψιμότητα, το 52,9% δηλώνει πως δεν θα υπάρξει αλλαγή, ενώ το 17,6% κάνει λόγο για μείωση.

Πάντως, εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι «αν η Αγία Σοφία μετατραπεί σε τζαμί, δεν θα πάψει να είναι και πολιτιστική κληρονομιά».

Ηχηρή παρέμβαση από Πομπέο

Παρέμβαση για το θέμα της Αγίας Σοφίας έκανε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ενόψει της απόφασης του τουρκικού δικαστηρίου.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών καλεί την τουρκική Κυβέρνηση να διατηρήσει το υπάρχον καθεστώς της και να μην τη μετατρέψει σε μουσουλμανικό τέμενος.

Ακόμα, ο Αμερικανός αξιωματούχος συμπληρώνει ότι «οι ΗΠΑ εκλαμβάνουν οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς της Αγιάς Σοφιάς ως υποβάθμιση της κληρονομιάς ενός εμβληματικού κτιρίου. Προτρέπουμε την Κυβέρνηση της Τουρκίας να συνεχίσει να διατηρεί την Αγία Σοφία ως μουσείο, ως παράδειγμα της δέσμευσής της να σέβεται τις θρησκευτικές παραδόσεις και τη διαφορετική ιστορία που συνέβαλε στην Τουρκική Δημοκρατία και να διασφαλίσει ότι παραμένει προσβάσιμη από όλους».