Τουρκικό ΥΠΕΞ: Δεν αναγνωρίζουμε 10 ναυτικά μίλια Ελληνικό Εναέριο Χώρο

111
Τουρκικό ΥΠΕΞ: Δεν αναγνωρίζουμε 10 ν.μ. Ελληνικό Εναέριο Χώρο

Με την προβολή της γνωστής θέσης της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης του εύρους των 10 ναυτικών μιλίων του Ελληνικού Εναέριου Χώρου, απάντησε αργά το απόγευμα ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χακίμ Ακσόι, στην ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ σχετικά με τις προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την παράνομη δραστηριότητα της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο.

Ο Χακίμ Ακσόι επιμένει στην θέση ότι οι πτήσεις εντός των 10 ν.μ. εως τα 6 ν.μ. (στο όριο δηλαδή των χωρικών υδάτων) δεν συνιστούν παραβίαση καθώς αφορούν όχι ελληνικό αλλά διεθνή εναέριο χώρο.

Όμως ο Τούρκος αξιωματούχος παρακάμπτει εσκεμμένα το ζήτημα των υπερπτήσεων ακόμη και κατοικημένων ελληνικών νησιών οι οποίες φυσικά δεν αφορούν καν το όριο των 10 ν.μ., αλλά υπέρπτηση πάνω έδαφος.

«Η ανακοίνωση που έγινε σήμερα από το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας σχετικά με τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στο Αιγαίο ήταν αδιανόητη και παράξενη λόγω του χρόνου που γίνεται και του περιεχομένου της.

Η Τουρκία έχει τη θέση ότι η ελεύθερη χρήση του διεθνούς εναέριου χώρου στο Αιγαίο δεν θα πρέπει να αποτελεί επίμαχο ζήτημα μεταξύ των δύο χωρών. Η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, υποστηρίζει ότι έχει 10 μίλια εναέριου χώρου πέραν των 6 μιλίων των χωρικών υδάτων σε σαφή αντίφαση με το διεθνές δίκαιο.

Αυτή η υπόθεση, που η Ελλάδα αντιλαμβάνεται ως απειλή τις πτήσεις της Τουρκίας, οι οποίες είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο, και τις παρουσιάζει ως παραβιάσεις δεν είναι σε καμία περίπτωση συμβατή με την Συμμαχική Αλληλεγγύη και τις σχέσεις καλής γειτονίας», αναφέρει η ανακοίνωση του Χακίμ Ακσόι.