Τούρκος Αντιπρόεδρος: «Θα συνεχίσουμε τις έρευνες ακόμα και νότια της Κρήτης»

167
Τούρκος Αντιπρόεδρος: «Θα συνεχίσουμε τις έρευνες ακόμα και νότια της Κρήτης»

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζουν τις προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες οι Τούρκοι.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες της στην Ανατολική Μεσόγειο και μάλιστα. Οι έρευνες αυτές θα επεκταθούν και νότια της Κρήτης», τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος ανέφερε πως «εμείς στην υφαλοκρηπίδα μας και οποιοδήποτε σημείο μπορούμε να κάνουμε έρευνες και δεν χρειαζόμαστε την άδεια ή την έγκριση κανενός. Όπως ξέρετε κάποια στιγμή αποσύραμε τα πλοία μας στα πλαίσια της συμφωνίας με την Ελλάδα.

Όμως τώρα συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας. Σε αυτή την περιοχή περιλαμβάνεται και η περιοχή που προκύπτει μετά τη συμφωνία ΑΟΖ με τη Λιβύη. Σε αυτές τις περιοχές περιλαμβάνονται και οι περιοχές που βρίσκονται νότια της Κρήτης. Θα συνεχίσουμε».

Όταν ρωτήθηκε αν η Άγκυρα δίνει σημασία στις αντιδράσεις της Ελλάδας ο Τούρκος πολιτικός τόνισε πως «όχι μόνο η Ελλάδα αλλά οποιαδήποτε χώρα, οτιδήποτε και να πει, η Τουρκία δεν παραχωρεί ούτε μια σπιθαμή εδάφους, ούτε μια σταγόνα νερού. Όποιο κι αν είναι το κόστος. Εμείς απλά κάνουμε έρευνες στα δικά μας εδάφη, στη δική μας Γαλάζια Πατρίδα, τις δικές μας εργασίες. Όπως εμείς δεν παρεμβαίνουμε σε κανέναν, έτσι δεν θα επιτρέψουμε να παρέμβει κανένας σε εμάς».

Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών: «Στόχος της τριμερούς η Τουρκία»

Τα όσα είπαν οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Αναστασιάδης και Αλ Σίσι, μετά την τριμερή σύνοδο Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου για την Ανατολική Μεσόγειο, σχολίασε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου.

«Απορρίπτουμε εντελώς τις δηλώσεις που δημοσιεύθηκαν μετά το πέρας της συνόδου Αιγύπτου - Ελλάδας, η οποία έλαβε χώρα στο ελληνικό κομμάτι της Κύπρου και συμπεριέλαβε αβάσιμες κατηγορίες εναντίον της χώρα μας» και προσθέστε ότι «τέτοιου είδους κατηγορίες είναι πλέον συνηθισμένες και από προηγούμενες συναντήσεις αυτών των πλευρών», αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Το γεγονός ότι στις δηλώσεις που δημοσιεύθηκαν, επισημαίνεται ότι η τριμερής συνεργασία έχει σκοπό να "θωρακίσει την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο" και στοχεύει στη χώρα μας, αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις αυτών των χωρών», προσθέτει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

«Η πραγματική συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την εμπλοκή όλων των παραποτάμιων χωρών, συμπεριλαμβανομένων και των Τουρκοκυπρίων. Μέχρι οι χώρες που δημιουργούν τα προβλήματα στην περιοχή, αλλάξουν την μαξιμαλιστική τους προσεγγίσει, δεν μπορούν να είναι η λύση στα προβλήματα που οι ίδιες δημιουργούν. Θα συνεχίσουν αποφασιστικά να προστατεύουμε τόσο τα δικαιώματά μας, όσο και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο», καταλήγει το τουρκικό υπουργείο στην ανακοίνωσή του.