Τούρκος υπουργός Οικονομικών: Οι κυρώσεις των ΗΠΑ μπορεί να ενισχύσουν την τρομοκρατία και την προσφυγική κρίση

47

Στο Παρίσι συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογό του, Μπρουνό Λεμέρ, ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας και γαμπρός του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος τόνισε πως οι εμπορικές κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή και να οδηγήσουν τελικά στην ενίσχυση της περιφερειακής τρομοκρατίας και της προσφυγικής κρίσης.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία για να επιτεθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και να υπογραμμίσει την ώθηση της Άγκυρας για καλύτερες σχέσεις με την Ευρώπη, ενώ κλιμακώνεται η ρήξη με την Ουάσιγκτον.

«Αυτά τα βήματα που ελήφθησαν με πολιτική υποκίνηση δεν θα επηρεάσουν μόνο το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα αλλά και το παγκόσμιο εμπόριο και την περιφερειακή σταθερότητα. Με τη βλάβη που θα προκαλέσουν στην περιφερειακή σταθερότητα, θα συμβάλουν δυστυχώς σε χαοτικά προβλήματα που τροφοδοτούν την τρομοκρατία και επίσης την προσφυγική κρίση.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι η Τουρκία θέλει να οδηγήσει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια νέα φάση όπου το εμπόριο με την Ένωση θα είναι πιο σημαντικό.

Ακόμα, είπε ο Αλμπαϊράκ είπε πως η Γαλλία και η Τουρκία τάσσονται και οι δύο κατά μονόπλευρων αποφάσεων των Ηνωμένων Πολιτειών όσον αφορά το Ιράν, και πως αποφάσισαν να λάβουν κοινά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ