Τραμπ: «Δεν υποσχεθήκαμε στους Κούρδους ότι θα τους προστατεύουμε 400 χρόνια»

99
Τραμπ: «Δεν υποσχεθήκαμε στους Κούρδους ότι θα τους προστατεύουμε 400 χρόνια»

Τέλος δεν έχουν οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για τους Κούρδους.

«Η κατάπαυση του πυρός μεταξύ των τουρκικών και των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία κρατάει, μολονότι έχουν αναφερθεί ορισμένες αψιμαχίες», ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Έπειτα από τον χαρακτηρισμό «φοβερός ηγέτης», τον οποίο απέδωσε στον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ντόναλντ Τραμπ επιχείρησε να φανεί αυστηρός με το θέμα των βομβαρδισμών και να απειλήσει εκ νέου με κυρώσεις την Τουρκία.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο μία ημέρα προτού λήξει η εκεχειρία, αύριο, είπε ότι η Ουάσιγκτον ουδέποτε υποσχέθηκε στους Κούρδους ότι θα παραμείνουν στην περιοχή Αμερικανοί στρατιώτες «για 400 χρόνια» προκειμένου να τους προστατεύσουν.

Όπως είπε ο Ντόναλντ Τραμπ, γίνονται κάποιες αψιμαχίες, όμως είναι σχετικά λίγες. Οι Κούρδοι από την πλευρά τους αποχωρούν από ορισμένες περιοχές της Συρίας «με έξυπνο τρόπο». Όσον αφορά την Τουρκία, επανέλαβε ότι αν συμπεριφερθεί άσχημα οι ΗΠΑ θα θέσουν δασμούς στα τουρκικά προϊόντα και θα επιβάλουν κυρώσεις.

Για τους Αμερικανούς στρατιώτες, είπε ότι απομένει ακόμη ένας «μικρός αριθμός» στη Συρία αλλά ο ίδιος δεν θέλει να μείνει κανείς. Όσοι αποχωρούν θα αναπτυχθούν σε άλλες περιοχές αλλά εντέλει θα επιστρέψουν στις ΗΠΑ. Αυτοί που έχουν παραμείνει βρίσκονται «σε μια εντελώς διαφορετική περιοχή της Συρίας, κοντά στην Ιορδανία και το Ισραήλ», ενώ άλλοι έχουν αναπτυχθεί «για να προστατεύσουν το πετρέλαιο», δηλαδή κοντά στο Ιράκ.

Πομπέο: «Έτοιμος ο Τραμπ για στρατιωτική δράση κατά της Τουρκίας αν χρειαστεί»

«Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είναι προετοιμασμένος να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά της Τουρκία σε περίπτωση που αυτό κριθεί «απαραίτητο» αναφορικά με τις ενέργειες της Άγκυρας στη Συρία», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

«Προτιμούμε την ειρήνη στον πόλεμο», ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στο CNBC, προσθέτοντας όμως ότι «σε περίπτωση που απαιτηθεί στρατιωτική δράση, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ είναι πλήρως προετοιμασμένος να την αναλάβει».

Όπως σημειώνει πάντως το CNBC, o Mάικ Πομπέο δεν απάντησε στην ερώτηση για το τι «θα απαιτούσε» μια στρατιωτική απάντηση των ΗΠΑ, λέγοντας ότι δεν ήθελε «προτρέξει σχετικά με την απόφαση του προέδρου για το αν θα αναλάβει την τρομερή αυτή ευθύνη να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική δύναμη της Αμερικής».

Σχετικά με τα μέτρα οικονομικών κυρώσεων, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «σίγουρα θα τα χρησιμοποιήσουμε, θα χρησιμοποιήσουμε και τις διπλωματικές δυνατότητας επίσης», υπογραμμίζοντας ότι «αυτές είναι οι προτεραιότητές μας».